Παγκόσμια ανησυχία για την εξάπλωση της πανδημίας-Τα θύματα έφτασαν τις 535.000

Από άκρη σε άκρη στον πλανήτη η ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την έξαρση της πανδημίας. Σε παγκόσμια κλίμακα, 535.000 άνθρωποι έχασαν ως τώρα τη ζωή τους και περισσότεροι από 11,5 εκ. έχουν μολυνθεί.

Στη γειτονική Σερβία, 16 πόλεις έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με ισχύ περιοριστικών μέτρων και περίπου 16.000 κρούσματα σε όλη τη γειτονική χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν το όριο των 130.000 θανάτων, ενώ καταγράφηκαν περίπου 55.000 νέα κρούσματα.

Η κατάσταση είναι σοβαρή λέει ο Άντονι Φάουτσι, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των Ηνωμένων Πολιτειών. επικαλούμενος  και  τις εικόνες που είδαμε το Σάββατο, στη Μινεσότα όπου σε μία λίμνη καταγράφηκαν 1400 θάνατοι. Εκατοντάδες Αμερικάνοι Γιόρτασαν την μέρα της ανεξαρτησίας με ξέφρενα πάρτυ πάνω σε σκάφη και παρά τις προειδοποιήσεις δεν τηρούσαν κανένα μέτρο αποστασιοποίησης ούτε μέσα αλλά και ούτε έξω από το νερό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν το φθινόπωρο, καθώς οι κυβερνήτες αγωνίζονται ενάντια σε μια σταθερή, σε εθνικό επίπεδο, αύξηση των λοιμώξεων από κορονοϊό και οι πολιτείες αντιστρέφουν και σταματούν τις προσπάθειες επαναλειτουργίας δραστηριοτήτων.

Το ενδεχόμενο να υπάρξει εκ νέου αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας επ’ ουδενί βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της κυβέρνησής του, πολύ περισσότερο μετά τα καταστροφικά δεδομένα για την απασχόληση που δημοσιοποιήθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, εξαιτίας των μέτρων περιορισμού.

Στην  Ινδία, οι θάνατοι ξεπερνούν πλέον τις  20.000, ενώ με περίπου 720.000 κρούσματα συνολικά, κατατάσσεται πλέον στην τρίτη θέση στον πλανήτη ως προς τις μολύνσεις, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Το υπουργείο Υγείας στο Μεξικό κατέγραψε 480 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.902 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού να διαμορφώνεται έτσι σε τουλάχιστον 31.119 θύματα επί συνόλου 261.750 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί. Ο μεξικανός υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανόν πολύ υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται επίσημα.

Στην Αργεντινή ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν χθες Δευτέρα 75 θανάτους ρεκόρ αφότου άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής η πανδημία η οποία έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα τη ζωή σε 1.582 ανθρώπους επί συνόλου 80.434 κρουσμάτων.

Η πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες και η μητροπολιτική της περιφέρεια, όπου ζουν 14 εκατομμύρια άνθρωποι και συγκεντρώνεται πάνω από το 90% των μολύνσεων, τέθηκε εκ νέου υπό αυστηρό περιορισμό από την 1η ως τη 17η Ιουλίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας των αρχών να επιβραδύνουν την εξάπλωση του κορονοϊού

Στην Ισπανία, επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στον καθεδρικό ναό Αλμουδένα της Μαδρίτης, στη μνήμη των 28.400 θυμάτων του κορονοϊού, παρουσία της βασιλικής οικογένειας και του πολιτικού κόσμου. Μετά την τελευταία έξαρση που παρατηρήθηκε σε Γαλικία και Καταλονία επανήλθαν τα μέτρα καραντίνας σε 280.000 κατοίκους των περιοχών αυτών.

Στην Αυστραλία  πλήρες Lockdown στην πολιτεία της Βικτώρια για έξι εβδομάδες . Τα σύνορα της Νέας Νότιας Ουαλίας με τη Βικτώρια, που είναι εξαιρετικά πορώδη και έχουν μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων, θα κλείσουν για πρώτη φορά τα τελευταία εκατό χρόνια.

Ο επικεφαλής της πολιτειακής κυβέρνησης Ντάνιελ Άντριους εξήγησε πως καταγράφεται «πάρα πολύ υψηλός αριθμός νέων κρουσμάτων», ο οποίος συνεπάγεται πως ήταν απόλυτη ανάγκη να ληφθούν μέτρα.

Εκατοντάδες αστυνομικοί και άνδρες των αυστραλιανών ένοπλων δυνάμεων αναπτύσσονται για να επιβάλλουν το κλείσιμο των πολυάσχολων συνόρων των δύο πολυπληθέστερων πολιτειών της Αυστραλίας, καθώς οι αρχές της μιας δυσκολεύονται ολοένα περισσότερο να περιορίσουν το πρόσφατο ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο εθνικός αερομεταφορέας της Νέας Ζηλανδίας, ανέστειλε για δύο εβδομάδες τις διεθνείς πτήσεις προς τη χώρα, για να περιοριστεί ο αριθμός των εισερχόμενων από το εξωτερικό επιβατών, καθώς υπάρχουν περιορισμένες υποδομές καραντίνας.

Πηγή ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα, Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος