Π.Ο.Υ: Απαισιοδοξία για την αύξηση των κρουσμάτων – Αισιοδοξία για την έγκριση νέων εμβολίων

ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Παρά την απαισιοδοξία που εξέφρασε ο Π.Ο.Υ. εξαιτίας του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων, κυρίως στην Ινδία και Βραζιλία, τα οποία σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασαν αριθμητικά τις δυο τελευταίες εβδομάδες τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί το πρώτο εξάμηνο της πανδημίας, έρχεται περισσότερη αισιοδοξία σε σχέση με την ανάπτυξη των εμβολίων τα οποία θα σώσουν ακόμη περισσότερες ζωές.

Ειδικότερα όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον Π.Ο.Υ στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να εγκριθεί και να λάβει άδεια για χρήση έκτακτης ανάγκης το εμβόλιο της κινεζικής Sinopharm, ενώ μέχρι την Παρασκευή και εκείνο της κινεζικής Sinovac, τα στοιχεία του οποίου συνεχίζουν να εξετάζονται από την Στρατηγική επιτροπή ανοσοποίησης του Π.Ο.Υ. Και τα δυο εμβόλια τα οποία βασίζονται σε απενεργοποιημένο ιό παρουσιάζουν υψηλή αποτελεσματικότητα που κυμαίνεται από 79-83%. Η έγκριση χρήσης έκτακτης ανάγκης και οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα από την Επιτροπή.

Παράλληλα σύμφωνα με όσα δήλωσε η επικεφαλής ανοσοποίησης Μαριάτζελα Σιμάο, συνεχίζεται η κυλιόμενη επισκόπηση του ρωσικού εμβολίου SPUTNIK V. Από τις 10 Μαΐου έως τις αρχές Ιουνίου, ο Π.Ο.Υ και ο ΕΜΑ θα επιθεωρήσουν 5 παραγωγικές μονάδες στην Ρωσία με στόχο να αποτυπώσουν την παραγωγική ικανότητα της εταιρίας. Η τελική αξιολόγηση και έγκριση για χρήση έκτακτης ανάγκης αναμένεται στα τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου, όπως δήλωσε η ίδια.

Εν τω μεταξύ εντός Μαΐου αναμένεται και η τελική εξέταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων του εμβολίου της γερμανικής Curevac, εμβόλιο που βασίζεται στο mRNA, ενώ αυξάνεται η πίεση που ασκείται από παράγοντες της πολιτικής για περαιτέρω επιτάχυνση της έγκρισης από τον ΕΜΑ. Εξάλλου το απόγευμα της 3/5 ο EMA ανακοίνωσε επίσημα ότι ξεκίνησε και την αξιολόγηση της αίτησης για επέκταση της χρήσης του εμβολίου της Pfizer/Biontech, ώστε να συμπεριλάβει στον εμβολιασμό και τους νέους ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Ο Π.Ο.Υ εκτιμά, σύμφωνα με πληροφορίες, πως εφόσον τα στοιχεία που του αποστέλλονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες, δείχνουν πως τα υπό έγκριση εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, τότε μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, η παγκόσμια κοινότητα θα μπορούσε να έχει στο «οπλοστάσιο» της στον πόλεμο κατά της πανδημίας, τουλάχιστον 9 εγκεκριμένα εμβόλια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ