Ουκρανία: Ρώσοι ρίχνουν δακρυγόνα και κρότου λάμψης για να διαλύσουν διαδήλωση στη Χερσώνα

Δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης χρησιμοποίησαν οι ρωσικές δυνάμεις προκειμένου να διαλύσουν μια διαδήλωση υπέρ της Ουκρανίας στην κατεχόμενη πόλη της Χερσώνας, όπως ανακοίνωσε η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας.

Οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι η Ρωσία διόρισε χθες δικό της «δήμαρχο» στη Χερσώνα, αφού οι δυνάμεις της κατέλαβαν την έδρα της τοπικής διοίκησης. Η Χερσώνα ήταν το πρώτο μεγάλο αστικό κέντρο που κατέλαβαν οι Ρώσοι μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Ορισμένοι κάτοικοι οργανώνουν κατά καιρούς αντικατοχικές διαδηλώσεις και ένα πλήθος συγκεντρώθηκε και πάλι σήμερα στο κέντρο της πόλης. Το Κίεβο υποστήριζε ότι σήμερα η Ρωσία σκόπευε να διοργανώσει «δημοψήφισμα» για να αποσχισθεί η περιφέρεια της Χερσώνας από την Ουκρανία, όπως εκείνες του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ.

«Κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής, φιλοουκρανικής διαδήλωσης στην Πλατεία της Ελευθερίας, άνδρες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης εναντίον του άμαχου πληθυσμού» ανέφερε η Γενική Εισαγγελία, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν και ότι ερευνά τα γεγονότα.

Η Ρωσία δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τα επεισόδια.

Διακοπές ρεύματος και νερού – Μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα

Ουκρανία: Ρώσοι ρίχνουν δακρυγόνα και κρότου λάμψης για να διαλύσουν διαδήλωση στη Χερσώνα
(AP Photo/Petros Giannakouris)

Την Τρίτη (26/4), το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι έχει θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό του την περιφέρεια της Χερσώνας. Ο κυβερνήτης Χενάντι Λαγκούτα είπε ότι η κατοχή αυτή σημαίνει πως η διοίκησή του δεν είχε άλλη επιλογή από το να φύγει από τη Χερσώνα, αλλά δεν διευκρίνισε πού βρίσκεται. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, χιλιάδες άνθρωποι έχουν φύγει από τη Χερσώνα και αναζήτησαν καταφύγιο σε εδάφη που ελέγχονται από τους Ουκρανούς. Αναφέρονται επίσης διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση και σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.

Σε πλάνα που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης σήμερα φαίνονται άνθρωποι να τρέχουν μακριά από μια πλατεία, γεμάτη με καπνούς. Ακούγεται μια ισχυρή έκρηξη και πυκνός, λευκός καπνός υψώνεται στον αέρα. Κάποιοι βήχουν και ένας άνθρωπος καλύπτει με τα χέρια τα μάτια του.

Το πρακτορείο Reuters επαλήθευσε την τοποθεσία όπου τραβήχτηκαν τα πλάνα.

Δύο πρόσωπα που είπαν στο πρακτορείο ότι συμμετείχαν στη διαδήλωση, περιέγραψαν ότι οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν ουκρανικές σημαίες και τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο όταν εμφανίστηκαν πολλοί Ρώσοι στρατιώτες στην πλατεία. Ο πρώην εργαζόμενος σε εργοστάσιο, Ιχόρ, 33 ετών, είπε ότι κάποιοι από τους Ρώσους αρχικά πυροβόλησαν στον αέρα. «Δεν υπήρχε πανικός, μέχρι που έριξαν το δακρυγόνο», είπε ο 18χρονος φοιτητής Μικίτα.

Και οι δύο άνδρες είπαν ότι δεν είδαν κάποια ένδειξη του «δημοψηφίσματος» που υποτίθεται ότι θα γινόταν σήμερα.

Ο Ιχόρ είπε ότι όσοι απέμειναν στην πόλη «καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν πράγματι να κάνουν κάτι, η αστυνομία είναι παντού, σταματούν τους ανθρώπους παντού».

«Πολλοί κάτοικοι της Χερσώνας φοβούνται. Παρ’ όλ’ αυτά, οι κάτοικοι δεν τα παρατούν, πηγαίνουν στις συγκεντρώσεις, υψώνουν σημαίες, φορούν γαλανοκίτρινες κορδέλες, υποστηρίζουν την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος