Ουκρανία: ΗΠΑ, Αυστραλία και ΗΒ λένε στις οικογένειες των διπλωματών τους να φύγουν από τη χώρα

Αρκετές δυτικές χώρες συνέστησαν στους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν στην Ουκρανία και κάλεσαν τις οικογένειες του διπλωματικού τους προσωπικού να φύγουν από τη χώρα, μετά από παρόμοια κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την Κυριακή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε στους συγγενείς του διπλωματικού προσωπικού που υπηρετεί στην πρεσβεία στο Κίεβο να αρχίσουν να εγκαταλείπουν την Ουκρανία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι συμβούλευσαν πολίτες να μην ταξιδέψουν στην Ουκρανία λόγω των «αυξημένων απειλών για ρωσική στρατιωτική δράση» και της COVID-19.

Σε ταξιδιωτική οδηγία που δημοσίευσε στον ιστότοπό του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε ότι υπάρχουν αναφορές πως η Ρωσία σχεδιάζει σημαντική στρατιωτική δράση εναντίον της Ουκρανίας.

Εκτός από την εντολή αναχώρησης μελών των οικογενειών του προσωπικού της πρεσβείας του Κιέβου, η Ουάσιγκτον επέτρεψε επίσης την οικειοθελή αναχώρηση των υπαλλήλων της πρεσβείας. Σύμφωνα με το Associated Press (AP), η αναχώρησή τους γίνεται με έξοδα της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Οι συνθήκες ασφαλείας, ιδίως κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας, στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία και στη ρωσοκρατούμενη ανατολική Ουκρανία, είναι απρόβλεπτες και μπορούν να επιδεινωθούν με ελάχιστη προειδοποίηση», αναφέρεται στην ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το AP επικαλείται αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δήλωσαν ότι η πρεσβεία θα παραμείνει ανοιχτή και ότι η ανακοίνωση δεν συνιστά εκκένωση.

Εκτός από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποσύρει επίσης ορισμένους υπαλλήλους της πρεσβείας και τους συγγενείς τους από την Ουκρανία λόγω της «αυξανόμενης απειλής από τη Ρωσία».

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας δήλωσε ότι η πρεσβεία του Κιέβου θα παραμείνει ανοιχτή για «βασικές εργασίες».

Η Αυστραλία ακολούθησε γρήγορα το παράδειγμα της Βρετανίας, με την Καμπέρα να λέει στους πολίτες της χώρας να «φύγουν τώρα» και να αποσύρουν τα μέλη των οικογενειών τους, ανέφερε η Sydney Morning Herald.

Η Γερμανία δήλωσε ότι θα βοηθήσει τα μέλη των οικογενειών του προσωπικού της πρεσβείας να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, εάν το επιθυμούν – επεκτείνοντας την προσφορά σε όσους εργάζονται για γερμανικούς οργανισμούς όπως το Ινστιτούτο Γκαίτε.

«Αυτό είναι ένα μέτρο που λαμβάνουμε για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των ανθρώπων για τους οποίους είμαστε υπεύθυνοι εκεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κρίστοφερ Μπέργκερ τη Δευτέρα στο Βερολίνο. Τόνισε, ωστόσο, ότι η πρεσβεία θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας εξέδωσε τη Δευτέρα νέα προειδοποίηση με την οποία συμβουλεύει τους πολίτες της να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στην Ουκρανία.

Συστάσεις στους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ουκρανία εκτός αν έχουν σοβαρό λόγο, εξέδωσε τη Δευτέρα και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Λόγω της ρωσικής στρατιωτικής ενίσχυσης στα σύνορα με τη γείτονα, «συνιστάται αυξημένη επαγρύπνηση. Συνιστάται έντονα να αποφεύγονται οι συνοριακές περιοχές στα βόρεια και ανατολικά της χώρας. Στο μέτρο του δυνατού συνιστάται να αναβάλλεται κάθε ταξίδι στην Ουκρανία που δεν είναι απαραίτητο ή επείγον», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Η ΕΕ ωστόσο, δήλωσε ότι δεν θα αποσύρει τις οικογένειες των διπλωματών από τη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε το ίδιο πράγμα, επειδή δεν γνωρίζουμε συγκεκριμένους λόγους», δήλωσε τη Δευτέρα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Ζοσέπ Μπορέλ, ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να συμμετάσχει εικονικά στη συνεδρίαση της ΕΕ. Ο Μπορέλ εκτίμησε ότι ο Μπλίνκεν θα παράσχει ίσως πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία.

Πηγή: Deutsche Welle, Γαλλικό Πρακτορείο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος