Οργή στην Κούβα: Εκατοντάδες συλλήψεις μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις (video)

Τις ευθύνες στην Ουάσιγκτον και στο αμερικανικό εμπάργκο ρίχνει η Αβάνα για τις ιστορικές διαδηλώσεις των τελευταίων 48 ωρών, με χιλιάδες Κουβανούς να βρίσκονται στο δρόμο ζητώντας φαΐ και ελευθερία… Ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε τη δική του ερμηνεία στο γιατί ο κόσμος διαμαρτύρεται.

«Δεν υπήρξε κοινωνική αναταραχή στην Κούβα χθες. Υπήρξαν προβλήματα που προκλήθηκαν από μία εκστρατεία επικοινωνίας, που προετοιμαζόταν για πολύ καιρό, με χρηματοδότηση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, χρήση εργαστηρίων και τεχνολογικών πλατφορμών, που χρηματοδότησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκεζ.

Η απάντηση ήρθε κατευθείαν από την Ουάσιγκτον και τον Άντονι Μπλίνκεν: «Θα ήταν τεράστιο λάθος του καθεστώτος της Κούβας να ερμηνεύει αυτό που συμβαίνει σε δεκάδες πόλεις και χωριά σε όλο το νησί ως αποτέλεσμα ή προϊόν μίας ενέργειας των ΗΠΑ».

Οργή στην Κούβα: Εκατοντάδες συλλήψεις μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις (video)
AP Photo/Susan Walsh

Στο πλαίσιο των διαδηλώσεων, η Αβάνα προχώρησε σε συλλήψεις εκατοντάδων ατόμων και ακτιβιστών, ενώ έκλεισε και τα κοινωνικά δίκτυα για να σταματήσει η διάδοση ειδήσεων και η πληροφόρηση. Ακόμη και το σήμα των κινητών έπεφτε διαρκώς.

Όμως, δύσκολα σταματά το κύμα διαμαρτυρίας μετά από δεκαετίες ανέχειας και καταπίεσης, λένε οι χιλιάδες Κουβανοί που έχουν βρει καταφύγιο ακριβώς απέναντι από το νησί τους, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, για να γλυτώσουν από το καθεστώς Κάστρο. Η αποκαλούμενη και μικρή Αβάνα πλημμύρισε με μετανάστες από την Κούβα.

Στην Ισπανία, οργή προκάλεσε η σύλληψη δημοσιογράφου της συντηρητικής εφημερίδας, ABC, στην Αβάνα. Η κυβέρνηση ζητά την άμεση απελευθέρωσή της.

Η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Ιζαμπέλ Ροντρίγκεζ δήλωσε ότι «υπερασπιζόμαστε σθεναρά το δικαίωμα (του κόσμου) να διαμαρτύρεται και ανησυχούμε ιδιαιτέρως για τους δημοσιογράφους».

Λίγες ώρες μετά, υποστηρικτές της κυβέρνησης κατέβηκαν στους δρόμους της Αβάνας για να εκφράσουν τη στήριξή τους στο καθεστώς, σε μία διαδήλωση που προφανώς επέτρεψαν οι αρχές…

Πηγή: ΕΡΤ, Επιμέλεια: Κλειώ Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος