Οι νέοι της Τουρκίας θα ψηφίσουν το κόμμα του Ερντογάν στις επόμενες εκλογές

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τελευταία αποτελέσματα της έγκυρης τουρκικής εταιρείας δημοσκοπήσεων MetroPOLL Research που δημοσιεύονται ω ς «Σφυγμός της Τουρκίας για τον Ιούνιο 2021».

Το ερώτημα ήταν «Ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν πραγματοποιούνταν κοινοβουλευτικές εκλογές αυτήν την Κυριακή;».

Στο ερώτημα αυτό το AKP εμφανίζει σημαντική μείωση “11%” σε σχέση με τις εκλογές της 24ης Ιουνίου 2018

Ωστόσο εντυπωσιακές είναι οι επιλογές της λεγόμενης Γενιάς Ζ, δηλαδή των νέων που δεν έχουν ψηφίσει και θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις επόμενες εκλογές (κανονικά το 2023).

Οι νέοι της Τουρκίας θα ψηφίσουν το κόμμα του Ερντογάν στις επόμενες εκλογέςΣύμφωνα με την έρευνα της MetroPOLL, η πρώτη επιλογή των ψηφοφόρων που θα ψηφίσουν για τις επόμενες εκλογές για πρώτη φορά, είναι το AKP με 25,4 τοις εκατό, ενώ η δεύτερη προτίμηση είναι το CHP με 21,7 τοις εκατό. Το MHP κατέλαβε την τρίτη θέση με 7,4%. Το φιλοκουρδικό HDP ήταν η επιλογή μόνο του 4,1%, και το Καλό κόμμα συγκέντρωσε μόνο το 3,6%, το κόμμα DEVA είχε 1,5% και το κόμμα του Μέλλοντος (Νταβούτογλου) μόνο 0,6%.

Το 10% των νέων δήλωσε ότι ήταν αναποφάσιστοι, το 14,2% επέλεξε «Δεν απαντώ».

Στην έρευνα της Metropoll, οι ψηφοφόροι που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις επόμενες εκλογές ρωτήθηκαν επίσης για την άποψή τους για τον τρόπο που ασκεί εξουσία ο Πρόεδρος Ερντογάν. «Όταν το σκέφτεστε γενικά, εγκρίνετε τον τρόπο με τον οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασκεί την προεδρία;» Στην ερώτηση αυτή, το 46,5 % των ερωτηθέντων απάντησε «Δεν εγκρίνω» και το 39,9% «εγκρίνω». Το ποσοστό εκείνων που είπαν “Δεν έχω γνώμη” ήταν 13,6%.

Η Γενιά Ζ, οι πρώτοι ψηφιακοί ιθαγενείς του κόσμου που ποτέ δεν γνώρισαν έναν κόσμο χωρίς Διαδίκτυο στην τσέπη τους, αποτελούν το 39 τοις εκατό του πληθυσμού της Τουρκίας. Είκοσι τοις εκατό από αυτούς, επομένως λίγο πάνω από 5 εκατομμύρια, θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους στις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας το 2023. Ένα εκατομμύριο από αυτούς θα είναι νέοι ψηφοφόροι στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας κατά πληθυσμό, το 2023. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι από τη γέννησή τους, η Τουρκία κυβερνάται από το ίδιο πολιτικό κόμμα, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος