Οι Αυτονομίες Μαδρίτης και Ανδαλουσίας σε επαφές για αγορά εμβολίων Sputnik V

Μετά την κίνηση της Βαυαρίας να διαπραγματευτεί την αγορά του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, ορισμένες ισπανικές Αυτονομίες επιλέγουν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Ήδη η Αυτονομία της Μαδρίτης αλλά και της Ανδαλουσίας ξεκινούν επαφές με την ρωσική φαρμακευτική εταιρία προκειμένου να προχωρήσουν σε αγορά εμβολίων.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε από τις τοπικές κυβερνήσεις να μην προχωρήσουν μόνες σε τέτοιες ενέργειες καθώς η ΕΕ ασχολείται με τα συμβόλαια της αγοράς εμβολίων και ζήτησε ενότητα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Επιπλέον τόνισε το ρεκόρ εμβολιασμών της περασμένης εβδομάδας που έφθασαν τα 500.000 ημερησίως κι αυτό οφείλεται στην συνεργασία του υπουργείου Υγείας με τις 17 Αυτόνομες κοινότητες. Η υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη με την πορεία των εμβολιασμών καθώς όπως επεσήμανε ” σε σχέση με τα 10 εκατομμύρια εμβόλια που δεχτήκαμε το πρώτο τρίμηνο του 2021, το δεύτερο τρίμηνο αναμένουμε 38 εκατομμύρια εμβόλια”.

Επιπλέον και εξαιτίας της σύγχυσης η οποία παρατηρούνταν με το θέμα των παρενεργειών της AstraZeneca εντοπίστηκε πτώση των εμβολιασμών σε ορισμένες περιοχές κυρίως στην Αυτονομία της Μαδρίτης και της Ανδαλουσίας. Σήμερα το πρωί, ο εκπρόσωπος της Ανδαλουσίας Χεσούς Αγκίρε δήλωνε ότι η εμπιστοσύνη έχει αποκατασταθεί και πλέον το 94% των πολιτών λέει ‘ναι’ στο συγκεκριμένο εμβόλιο σε σχέση με το ( μόνο) 20% που το δέχονταν την περασμένη εβδομάδα.

Το θέμα που προκύπτει στην Ισπανία είναι η λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις 9 Μαΐου και που θα δημιουργήσει μία σειρά από προβλήματα στις Αυτονομίες οι οποίες με βάση το Σύνταγμα έχουν την αρμοδιότητα των θεμάτων Υγείας και ως εκ τούτου της αντιμετώπισης της πανδημίας. Γι’ αυτό άλλωστε παρατηρείται η διαφοροποίηση σε περιοριστικά μέτρα αλλά και εμβολιασμών στην κάθε περιοχή. Σε δηλώσεις του σήμερα και ο κυβερνήτης της Χώρας των Βάσκων Ίνιγο Ουρκούγιου ζήτησε παράταση της ημερομηνίας καθώς όπως επεσήμανε “η ακύρωση του διατάγματος (της κατάστασης έκτακτης ανάγκης) θα μπορούσε να προκαλέσει νομικά προβλήματα στις αυτόνομες κοινότητες να διατηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα και ο πληθυσμός θα οδηγούνταν σε χαλάρωση”. Με την άποψη αυτή του Βάσκου κυβερνήτη, συμφωνούν και άλλοι τοπικοί αρχηγοί οι οποίοι ζητούν την ψήφιση στην Βουλή “νόμου για την πανδημία”.

Σήμερα στην Ισπανία, όλες οι Αυτονομίες διατηρούν την απαγόρευση μετακινήσεων από την μία περιοχή στην άλλη εκτός από την Αυτονομία της Μαδρίτης και των Καναρίων Νησιών. Επίσης σε όλη την επικράτεια παραμένει η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ έως τις 6 το πρωί.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος