“Οι ανθρακωρύχοι πνίγηκαν σε κύμα αποβλήτων και λάσπης”- Συγκλονιστικό βίντεο από τη Μιανμάρ (video)

Τεράστιος όγκος λάσπης και αποβλήτων από ορυχείο νεφρίτη κατέληξε λόγω των βροχοπτώσεων σε λίμνη. Μέσα σε ένα λεπτό, αμέτρητοι άνθρωποι, θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπης. Τουλάχιστον 162 είναι οι νεκροί, 54 νοσηλεύονται και άλλων η τύχη αγνοείται. Εκτιμάται ότι το 2015 τα κέρδη από την εξόρυξη νεφρίτη στην Μιανμάρ ξεπέρασαν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, ελάχιστα όμως δόθηκαν στην ενίσχυση της ασφάλειας των ορυχείων, στη χώρα που μαστίζεται εδώ και δεκαετίες από εμφύλιο.

«Υπήρχαν άνθρωποι κολλημένοι στη λάσπη που φώναζαν για βοήθεια, αλλά κανείς δεν μπορούσε να τους βοηθήσει» περιγράφει 38χρονος ανθρακωρύχος ο οποίος καταγγέλλει ότι τα θύματα  ήταν εργάτες που συλλέγουν απόβλητα εξόρυξης.

“Δεν υπάρχει ελπίδα για τις οικογένειες να λάβουν αποζημίωση καθώς οι εργάτες δεν είχαν προσληφθεί νόμιμα για”, αναφέρει ο αυτόπτης μάρτυρας.

Η Global Witness, ο περιβαλλοντικός παρατηρητής που εδρεύει στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η νέα τραγωδία “ενοχοποιεί” την αποτυχία της κυβέρνησης να περιορίσει τις εγκληματικές πρακτικές εξόρυξης”, που έχουν προκαλέσει δεκάδες κατολισθήσεις. Θύματα “πάμφτωχοι  άνθρωποι που διακινδυνεύουν τη ζωή τους  κυνηγώντας τον ημιδιαφανή πράσινο πολύτιμο λίθο”.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ υπό την Aung San Suu Kyi δεσμεύθηκε να καθαρίσει την “ύπουλη βιομηχανία” νεφρίτη,  η οποία κυρίως εξάγει στην Κίνα, είναι πολύ μεγαλύτερη.

Οι άφθονοι φυσικοί πόροι της Βόρειας Μιανμάρ , με νεφρίτη, ξυλεία,  χρυσό και κεχριμπάρι χρηματοδοτούν, όπως καταγγέλλεται και την εμφύλια διένεξη της τελευταίας δεκαετίας μεταξύ των εθνικιστών Kachin και του στρατού της χώρας.

Πηγή:ΕΡΤ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ