OHE: Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας

Εκνευρισμό προκάλεσε στη Αυστραλία, η ανακοίνωση επιτροπής του ΟΗΕ, που αναφέρει ότι ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος θα πρέπει να προστεθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που βρίσκονται “σε κίνδυνο”. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας δήλωσε ότι αιφνιδιάστηκε από την κίνηση αυτή και κατηγόρησε ότι υπάρχει πολιτική επέμβαση και στην ουσία «φωτογραφίζει» την Κίνα με την οποία διανύει περίοδο εντάσεων και προεδρεύει στη συγκεκριμένη επιτροπή.

Η μακροπρόθεσμη εικόνα του μεγαλύτερου παγκοσμίως συστήματος κοραλλιογενών υφάλων επιδεινώθηκε και χρειάζεται να αναληφθεί δράση για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, ανακοίνωσε η επιτροπή του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος υπάγεται στην UNESCO.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλίας Σούσαν Λέι δήλωσε ότι η Καμπέρα θα προσφύγει κατά της σύστασης, σημειώνοντας ότι αυτή αντιβαίνει σε υπόδειξη που έγινε πριν από μόλις μια εβδομάδα και υπεραμύνθηκε της προστασίας του υφάλου από την Αυστραλία.

“Πρόκειται για απόλυτη ανατροπή στην φυσιολογική διαδικασία”, σημείωσε η Λέι.

Η Αυστραλία αγωνίζεται για χρόνια να διατηρήσει τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, σημαντικό πόλο έλξης τουριστών που υποστηρίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας, εκτός του καταλόγου με τις τοποθεσίες που βρίσκονται “σε κίνδυνο”, ένα βήμα που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει εν τέλει στην αφαίρεσή του από τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η Λέι σημείωσε ότι η ίδια και η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίζ Πέιν εξέφρασαν τις ανησυχίες τους κατά τη διάρκεια της νύχτας στην γενική διευθύντρια της UNESCO Όντρεϊ Αζουλάι.

“Η απόφαση αυτή ήταν λανθασμένη. Προφανώς υπήρχε πολιτική πίσω από αυτήν”, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις ωστόσο απέρριψαν ότι η σύσταση αυτή είναι πολιτικά υποκινούμενη και σημείωσαν ότι είναι σαφές ότι η Αυστραλία δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει τον ύφαλο, ιδιαίτερα όσον αφορά την κλιματική αλλαγή.

“Δεν υπάρχει τρόπος να έχει συμβάλει στη σύσταση αυτή οποιαδήποτε κυβέρνηση. Σε αυτή τη σύσταση κατέληξαν παγκοσμίου φήμης επιστήμονες”, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Λεκ, επικεφαλής για τους Ωκεανούς του παραρτήματος του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) στην Αυστραλία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος