Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι μαχαιρώθηκε στο λαιμό σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη – Ταυτοποιήθηκε ο δράστης

O Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος έχει δεχτεί πολλές θανατικές απειλές λόγω κειμένων που έχει γράψει, μαχαιρώθηκε στο λαιμό σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη και σύμφωνα με ενημέρωση της αστυνομίας, διακομίστηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο. Η κατάσταση της υγείας του παραμένει άγνωστη. Τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας (17:00 ώρα Νέας Υόρκης) ο Ρούσντι υποβαλλόταν ακόμη σε εγχείρηση.

Ο Βρετανός συγγραφέας, ινδικής καταγωγής, επρόκειτο να δώσει λίγο πριν το μεσημέρι (τοπική ώρα) μια διάλεξη στο Chautauqua Institution όταν ένας άνδρας εισέβαλε και άρχισε να τον μαχαιρώνει καθώς τον παρουσίαζαν στη σκηνή, ανέφερε δημοσιογράφος του ΑΡ που ήταν παρών.

Ο Ρούσντι βρέθηκε στο πάτωμα και ο δράστης συνελήφθη. Αρκετές ώρες αργότερα, το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε πως πρόκειται για έναν 24χρονο από το Νιου Τζέρσεϊ ονόματι Χάντι Ματαρ. Τα κίνητρα του Ματαρ, που η αστυνομία εκτιμά ότι ενέργησε μόνος του, παραμένουν ακόμη άγνωστα.

https://twitter.com/mohitsinha75/status/1558116316309245952?s=20&t=gBMpG_QooNxoasMRQDH-JA

Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι μαχαιρώθηκε στο λαιμό σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη – Ταυτοποιήθηκε ο δράστης
Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι περιθάλπεται μετά την επίθεση που δέχτηκε κατά τη διάρκεια διάλεξης, την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022, στο ίδρυμα Chautauqua της Νέας Υόρκης, περίπου 120 χλμ. νότια του Μπάφαλο (AP Photo/Joshua Goodman)
Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι μαχαιρώθηκε στο λαιμό σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη – Ταυτοποιήθηκε ο δράστης
Ο Σαλμαν Ράσντι περιθάλπτεται πίσω από ένα παραβάν, στο οποίο εντοπίζονται λεκέδες αίματος, μετά την επίθεση που δέχθηκε κατά τη διάρκεια διάλεξης, την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022, στο ίδρυμα Chautauqua στη Ν.Υ. (AP Photo/Joshua Goodman)
Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι μαχαιρώθηκε στο λαιμό σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη – Ταυτοποιήθηκε ο δράστης
(Photo by Grant Pollard/Invision/AP, File)

To βιβλίο του Ρούσντι Σατανικοί Στίχοι (Satanic Verses) έχει απαγορευθεί στο Ιράν από το 1988, καθώς πολλοί Μουσουλμάνοι το θεωρούν βλάσφημο. O εκλιπών ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί εξέδωσε φετφά (διάταγμα), με το οποίο ζητούσε το θάνατο του Ρούσντι.

Η κυβέρνηση του Ιράν έχει από καιρό αποστασιοποιηθεί από το διάταγμα του Χομεϊνί, αλλά το συναίσθημα κατά του Ρούσντι παραμένει. Το 2012, ένα ημιεπίσημο ιρανικό θρησκευτικό ίδρυμα αύξησε την αμοιβή για τον Ρούσντι από 2,8 εκατομμύρια δολάρια σε 3,3 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2012, ο Ρούσντι δημοσίευσε τα απομνημονεύματά του με τον τίτλο Joseph Anton, το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε όσο κρυβόταν και προήλθε από το συνδυασμό των ονομάτων δύο αγαπημένων του συγγραφέων: των Τζόζεφ Κόνραντ και Άντον Τσέχοφ.

Ο Ρούσντι βρέθηκε στο ίδρυμα Chautauqua για να λάβει μέρος σε μια συζήτηση σχετικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες χρησιμεύουν ως άσυλο για τους συγγραφείς και καλλιτέχνες που βρίσκονται στην εξορία και «ως σπίτι για την ελευθερία της δημιουργικής έκφρασης», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ιδρύματος».

Το πρακτορείο Wylie, το οποίο εκπροσωπεί τον Ρούσντι, δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Πηγή: Associated Press, Ρόιτερς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος