Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας υπόσχεται να αλλάξει το πεπρωμένο της χώρας

Ο πρώην λοχαγός του στρατού Ζαΐχ Μπολσονάρου, είναι ο νικητής  των προεδρικών εκλογών στην Βραζιλία  και σε ένα πρώτο μήνυμά του το βράδυ της Κυριακής  υποσχέθηκε πως  «Θα αλλάξουμε μαζί το πεπρωμένο της Βραζιλίας»,  αμέσως μετά την αναγγελία της νίκης του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Λίγο αργότερα, ο Μπολσονάρου υποσχέθηκε σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά ότι η κυβέρνησή του θα «υπερασπιστεί το Σύνταγμα, τη δημοκρατία, την ελευθερία».

«Αυτή δεν είναι ούτε η υπόσχεση ενός κόμματος, ούτε μια κενή υπόσχεση ενός άνδρα, είναι ένας όρκος ενώπιον του θεού», πρόσθεσε ο Μπολσονάρου, που εκλεγόταν στη Βουλή της Βραζιλίας επί 27 χρόνια με τα χρώματα της άκρας δεξιάς και δηλώνει ανοικτά νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας (1964-85).

Μάλιστα  πρόσθεσε, σε πολεμικό τόνο, πως  «Δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε να ερωτοτροπούμε με τον σοσιαλισμό, τον κομμουνισμό, τον λαϊκισμό της αριστεράς», μετά τη νίκη του επί του κεντροαριστερού αντιπάλου του, του Φερνάντου Αντάτζι.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ συνεχάρη το βράδυ της Κυριακής τον  Μπολσονάρου για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές και διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας από τη σημερινή κυβέρνηση στην επόμενη θα ξεκινήσει σήμερα.

Ο συντηρητικός Τέμερ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία στη Βραζιλία το 2016  θα εγκαταλείψει επίσημα την εξουσία και θα την παραδώσει στον διάδοχό του την 1η Ιανουαρίου.

Η θητεία του Τέμερ σημαδεύτηκε από τις άσχημες επιδόσεις της μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής, την κλιμάκωση της βίας, αλλά και τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαφθοράς, στα οποία ενεπλάκη και ο ίδιος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε το βράδυ της Κυριακής στον  Μπολσονάρου για να τον συγχαρεί μετά τη νίκη του γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να «εργαστούν πλάι-πλάι για να βελτιωθούν οι ζωές των πολιτών των ΗΠΑ και της Βραζιλίας» καθώς και να διαδραματίσουν «ηγετικό ρόλο» στην αμερικανική ήπειρο, προστίθεται στο ίδιο κείμενο.

Ο Μπολσονάρου δηλώνει θαυμαστής του  Αμερικανού προέδρου και στο παρελθόν έχει κάνει δηλώσεις που προκάλεσαν  πολύ την κοινή γνώμη. Δηλώσεις ομοφοβικές κ μισογυνισμού, καθώς ότι  θα χρησιμοποιήσει τον στρατό για να πατάξει την εγκληματικότητα στη χώρα.

Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς στη Γαλλία Μαρίν Λεπέν ευχήθηκε «καλή τύχη» στον νέο πρόεδρο, την ώρα που το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και τα κόμματα της αριστεράς εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη νίκη του ακροδεξιού υποψήφιου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος