Ο Μπλίνκεν στο Βερολίνο: Συναντήσεις Μέρκελ – Ντράγκι και Μέρκελ – Φον ντερ Λάιεν

ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Στο Βερολίνο μεταβαίνει αύριο 23/6 ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με αφορμή τη διάσκεψη για τη Λιβύη που πραγματοποιείται στη γερμανική πρωτεύουσα. Το πρώτο ραντεβού του Άντονι Μπλίνκεν στο Βερολίνο θα είναι στην καγκελαρία αύριο το απόγευμα με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ πριν την έναρξη της διάσκεψης στο πλαίσιο της λεγόμενης «Διαδικασίας του Βερολίνου» για τη Λιβύη, που πραγματοποιείται αύριο στο υπουργείο Εξωτερικών. Με την ευκαιρία αυτήν θα συναντηθεί φυσικά και με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μαας που είναι ο οικοδεσπότης της διάσκεψης.

Στόχος της διάσκεψης και της γερμανικής μεσολάβησης είναι να προχωρήσει η απόσυρση των ξένων μισθοφόρων και στρατιωτικών δυνάμεων από τη Λιβύη. Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο επέκρινε ανοιχτά τις χώρες που είχαν υπογράψει το κείμενο αποφάσεων τον Ιανουάριο του 2020 και δεσμεύτηκαν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους, αλλά δεν το έπραξαν μέχρι σήμερα. Μεταξύ αυτών είναι η Τουρκία, η Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μέρκελ – Ντράγκι

Η πρώτη επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού στο Βερολίνο, Μάριο Ντράγκι, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα. Στη συνάντηση γνωριμίας που είχε με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, συζητήθηκε εκτενώς το προσφυγικό ζήτημα ως προετοιμασία και του επικείμενου Συμβουλίου κορυφής της ΕΕ, στο οποίο θα εξεταστεί η σχέση της ΕΕ με την Τουρκία.

Η καγκελάριος Μέρκελ σημείωσε ότι για την Τουρκία «πρέπει να γίνει συζήτηση για τα επόμενα βήματα». Στις κοινές δηλώσεις της με τον Ιταλό πρωθυπουργό, η Μέρκελ επανέλαβε και ότι «η Τουρκία έχει στο έδαφός της πάρα πολλούς πρόσφυγες, και πρέπει να υποστηριχτεί από την ΕΕ». Σε αυτό το πνεύμα αναμένεται να γίνει και η συζήτηση στο Συμβούλιο κορυφής για την επικαιροποποίηση του συμφώνου ΕΕ-Τουρκίας το 2016.

Ο Μάριο Ντράγκι από την πλευρά του είπε «ναι» στην επικαιροποίηση του συμφώνου με την Τουρκία. Για τον Ιταλό πρωθυπουργό είναι σημαντικό να υπάρξει μία ισχυρότερη παρουσία της ΕΕ στη Βόρεια Αφρική αλλά και στις χώρες της υποσαχάριας ζώνης, από το Μάλι μέχρι την Αιθιοπία.

Μέρκελ – φον ντερ Λάιεν

Την πεποίθησή της για την ανάγκη επικαιροποίησης της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης επανέλαβε σήμερα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και στη συνάντηση που είχε σήμερα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Βερολίνο. Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες έγιναν πολλές συζητήσεις επ΄αυτού και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα το βράδυ. Εντατικές συνομιλίες με την Άγκυρα πρέπει να γίνουν για θέματα προστασία του κλίματος, υγεία και μετανάστευση, είπε η φον ντερ Λάιεν. Το επικαιροποιημένο Σύμφωνο ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να λαμβάνει υπόψη του και τις κοινωνικο-οικονομικές παραμέτρους. Στο επικείμενο Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ θα συζητηθεί η επανάληψη διαβουλεύσεων υψηλού επιπέδου με την Τουρκία, η οποία, σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν, φαίνεται να δείχνει ανταπόκριση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος