Ο Καναδάς θα προμηθεύσει κι άλλα όπλα στην Ουκρανία – Aπαγορεύει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία

Ο Καναδάς θα προμηθεύσει αντιαρματικά όπλα στην Ουκρανία για να στηρίξει τον αγώνα της κατά της ρωσικής εισβολής, ενώ θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου στη χώρα, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

«Ο Καναδάς θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στην ηρωική άμυνα της Ουκρανίας κατά του ρωσικού στρατού», δήλωσε ο Τριντό σε δημοσιογράφους στην Οτάβα. «Ανακοινώνουμε την πρόθεσή μας να απαγορεύσουμε όλες τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, μια βιομηχανία που έχει ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό τον πρόεδρο Πούτιν και τους ολιγάρχες του».

Ο Καναδάς έχει ήδη στείλει όπλα στην Ουκρανία και έχει υποστηρίξει μια σειρά κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT για τις διεθνείς τραπεζικές πληρωμές.

«Παρέχουμε ακόμη περισσότερα θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία και θα στείλουμε 100 αντιαρματικά οπλικά συστήματα Carl Gustaf και 2.000 ρουκέτες, τα οποία θα προσπαθήσουμε να παραδώσουμε το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η υπουργός Άμυνας Ανίτα Ανάντ.

Ο Καναδάς είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, αλλά η συντριπτική πλειονότητα προέρχεται από την Αλμπέρτα, μακριά από τα διυλιστήρια του ανατολικού Καναδά που ανήκουν στις Irving Oil, Suncor Energy, Valero Energy Corp και Cresta Fund Management.

Η απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου ισχύει προς το παρόν μόνο για το αργό πετρέλαιο, αλλά η κυβέρνηση εξετάζει στη συνέχεια τα παράγωγα προϊόντα πετρελαίου, δήλωσε κυβερνητική πηγή.

Ο Καναδάς έπαιξε επίσης ρόλο στον περιορισμό της πρόσβασης της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας στα συναλλαγματικά της αποθέματα.

Ο Τριντό δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ζήτησε από την ανεξάρτητη καναδική ρυθμιστική αρχή ραδιοτηλεόρασης και τηλεπικοινωνιών να αποσύρει τον ρωσικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RT, λέγοντας ότι «είναι σημαντικό οι Καναδοί και οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να έρχονται αντιμέτωποι με ακριβείς πληροφορίες». Οι καναδικοί φορείς εκμετάλλευσης καλωδιακής τηλεόρασης δήλωσαν την Κυριακή ότι θα εγκαταλείψουν οικειοθελώς το RT.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, η υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Τζολί δήλωσε ότι η ομάδα εθνών G7 θα επιβάλει περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Πηγή: Ρόιτερς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος