O Καναδάς απαγορεύει στην κινεζική Huawei την πρόσβαση στα δίκτυα 5G

Η κυβέρνηση του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό αποφάσισε να απαγορεύσει στην κινεζική εταιρεία Huawei Technologies την πρόσβαση στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας επόμενης γενιάς του Καναδά.

Η ανάπτυξη των δικτύων 5G, ή πέμπτης γενιάς, θα δώσει στους ανθρώπους ταχύτερες διαδικτυακές συνδέσεις και θα παρέχει τεράστια χωρητικότητα δεδομένων για να καλύψει την τεράστια ζήτηση, καθώς όλο και περισσότερα πράγματα συνδέονται με το διαδίκτυο και εμφανίζονται καινοτομίες όπως η εικονική πραγματικότητα και τα αυτόνομα οχήματα.

Οι ΗΠΑ πιέζουν εδώ και καιρό την κυβέρνηση Τριντό να αρνηθεί στη Huawei να διαδραματίσει ρόλο στην κατασκευή της υποδομής 5G της χώρας, λέγοντας ότι αυτό θα επέτρεπε στο Πεκίνο να κατασκοπεύει ευκολότερα τους Καναδούς.

Η κίνηση αυτή επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη από εκπρόσωπο του Καναδού υπουργού Δημόσιας Ασφάλειας Μάρκο Μεντικίνο.

Η Huawei είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος προμηθευτής εξοπλισμού δικτύου για εταιρείες τηλεφωνίας και διαδικτύου. Έχει αποτελέσει σύμβολο της προόδου της Κίνας να γίνει μια παγκόσμια τεχνολογική δύναμη – και αντικείμενο ανησυχιών των ΗΠΑ για την ασφάλεια και την επιβολή του νόμου. Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι οι κινεζικές εταιρείες έχουν περιφρονήσει τους διεθνείς κανόνες και έχουν κλέψει τεχνολογία.

Η Κίνα, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ολοκλήρωσαν πέρυσι αυτό που ήταν ουσιαστικά μια ανταλλαγή κρατουμένων με υψηλά διακυβεύματα και αφορούσε ένα κορυφαίο στέλεχος της Huawei, το οποίο κατηγορήθηκε για απάτη. Η Κίνα φυλάκισε δύο Καναδούς λίγο μετά τη σύλληψη από τον Καναδά της Meng Wanzhou, οικονομικής διευθύντριας της Huawei Technologies και κόρης του ιδρυτή της εταιρείας, κατόπιν αιτήματος έκδοσης των ΗΠΑ.

Πολλές χώρες χαρακτήρισαν την ενέργεια της Κίνας «πολιτική ομηρίας», ενώ η Κίνα περιέγραψε τις κατηγορίες κατά της Huawei και της Meng ως μια πολιτικά υποκινούμενη προσπάθεια να συγκρατηθεί η οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη της Κίνας.

Πηγή: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος