O Γκιουλέν καταγγέλει τον Ερντογάν με αφορμή το ένταλμα σύλληψης του

Νέα επίθεση κατά του Τούρκου προέδρου εξαπέλυσε ο Φετουλάχ Γκιουλέν μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψής του με την κατηγορία ότι κρύβεται πίσω από το πολύνεκρο και αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

«Αποδεικνύεται ότι το δικαστικό σύστημα στερείται ανεξαρτησίας. Έτσι, το ένταλμα αυτό, είναι ένα ακόμη παράδειγμα της πορείας του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προς τον ολοκληρωτισμό, καθώς απομακρύνεται από τη δημοκρατία» δήλωσε ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και αρνείται κάθε ανάμειξη στα γεγονότα.

Oι ΗΠΑ εξετάζουν τα έγγραφα που έστειλε η Τουρκία για την έκδοση του Γκιουλέν

Στο μεταξύ, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι «εξετάζει τα έγγραφα» που έστειλε η Τουρκία σχετικά με την έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

“Οι τουρκικές αρχές μας (έκαναν) αλλεπάλληλες παραδόσεις εγγράφων και βρισκόμαστε στη διαδικασία εξέτασης των εγγράφων αυτών” δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ στην καθιερωμένη ενημέρωση του τύπου και πρόσθεσε ότι η πρώτη παράδοση εγγράφων “δεν περιέχει, πιστεύουμε, μια επίσημη αίτηση έκδοσης. Μετά από αυτήν πήραμε και άλλα έγγραφα. Τα εξετάζουμε (…) και δεν νομίζω ότι έχουν καταλήξει σε τέτοια διαπίστωση ακόμα”.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είναι αρμόδιο για την εξέταση των εγγράφων, για να αποφανθεί αν ισοδυναμούν με επίσημη αίτηση έκδοσης για τον Γκιουλέν.

Στη Νέα Υόρκη, ο Καμίλ Αϊντίν, Τούρκος βουλευτής από την Θεοδοσιούπολη (Έρζουρουμ), είπε ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει λάβει έως τώρα 85 κούτες με έγγραφα από την Τουρκία που αφορούν τον Γκιουλέν. “Βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης των εγγράφων αυτών”, τόνισε χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

Πηγή: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ