Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μιλά στην ΕΡΤ για την πανδημία και τη μετάλλαξη Δέλτα (video)

Οι δραματικές συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού έπληξαν την ψυχική υγεία των πολιτών και η λήψη μέτρων πρέπει να είναι άμεση, λέει στην ΕΡΤ ο διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δρ Χανς Κλούγκε.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ Κλούγκε: «Να εστιάσουμε σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως τα παιδιά όταν τα σχολεία είναι κλειστά ή τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά τους. Η τρίτη κατηγορία είναι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της πρόνοιας. Πρέπει να διασφαλίσουμε να υπάρχει ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, ενώ παράλληλα να έχουν πρόσβαση σε συμβουλευτική και φροντίδα για την ψυχική υγεία.

Η μετάλλαξη Δέλτα» είναι ανησυχητική. Αυτό συμβαίνει πρώτον, διότι μεταδίδεται ταχύτατα, δεύτερον διότι πλήττει τους ανεμβολίαστους, ακόμα και εκείνους που έχουν λάβει μόνο μία δόση του εμβολίου, τρίτον διότι διασχίζει τα σύνορα. Το καλύτερο εργαλείο που έχουμε για να την αντιμετωπίσουμε είναι η επιτάχυνση του εμβολιασμού. Γι’ αυτό όταν έρχεται το μήνυμα σε κάθε έναν από εμάς να παρουσιαστεί για να κάνει το εμβόλιο παρακαλώ να το κάνει.

Πανευρωπαϊκά, στις 53 χώρες, η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται στο 26%. Πριν λοιπόν ξεκινήσουμε να μιλάμε για οποιαδήποτε τρίτη δόση, στόχος μας είναι να φτάσουμε σε ποσοστό 80% του πληθυσμού που να έχει καλυφθεί και με τις δύο δόσεις.

Xρειαζόμαστε 11 δις. δόσεις εμβολίων τους επόμενους 12 μήνες. Είναι σημαντικό ότι η αλληλεγγύη ενισχύεται. Για αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και τον υπουργό υγείας Βασίλη Κικίλια, καθώς έχουν επιδείξει έμπρακτα διεθνή αλληλεγγύη προσφέροντας εμβόλια σε άλλες χώρες.

Πριν περάσουμε σε οποιοδήποτε βήμα έχει να κάνει με υποχρεωτικό εμβολιασμό πρέπει να αναλογιστούμε τους λόγους οι οποίοι οδηγούν τους ανθρώπους στο να μην εμβολιαστούν, η έστω να είναι απρόθυμοι να το κάνουν. Οποιαδήποτε άλλη κίνηση ουσιαστικά θα ενδυναμώσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα και αυτό ισχύει και στην περίπτωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει τέλος σε αυτή την πανδημία εάν δεν εμβολιαστούν και οι επαγγελματίες υγείας.

Η Ελλάδα κινήθηκε τάχιστα όσον αφορά τον εμβολιασμό. Υπάρχουν και κινητές μονάδες υγείας οι οποίες έχουν πρόσβαση στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Έχει δοθεί ειδική μέριμνα σε ευάλωτες ομάδες όπως είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Όλα αυτά προϋποθέτουν πολιτική ηγεσία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος