Novavax: Στο 96,4% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Βρετανική δοκιμή του εμβολίου Novavax, το βρήκε 96,4% αποτελεσματικό έναντι του αρχικού στελέχους του ιού. Τα τελικά αποτελέσματα της δοκιμής φάσης 3 στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξαν επίσης ότι το άτομο που λαμβάνει δύο δόσεις παρουσιάζει ανθεκτικότητα έναντι των αναδυόμενων παραλλαγών του ιού ενώ επιδεικνύει 100% προστασία από σοβαρή ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλεία και θάνατο.

Επίσης, το εμβόλιο Novavax βρέθηκε 86% αποτελεσματικό κατά της πρόληψης της πιο μεταδοτικής βρετανικής παραλλαγής του ιού. Σε ξεχωριστή δοκιμή φάσης 2 στη Νότια Αφρική το εμβόλιο βρέθηκε να είναι 55,4% αποτελεσματικό μεταξύ αρνητικών στον HIV ατόμων στο στέλεχος που κυριαρχεί στη χώρα. Αλλά και οι δύο μελέτες διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο απέκλεισε σοβαρή ασθένεια.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στη δοκιμή στη Νότια Αφρική, μειώθηκε στο 49% περίπου όταν η ανάλυση περιελάμβανε δεδομένα από θετικούς στον HIV συμμετέχοντες.

Τα θετικά αποτελέσματα της κλινική δοκιμής φέρνουν το εμβόλιο ακόμη πιο κοντά στη έγκριση του από την αρμόδια αρχή του Ηνωμένου Βασίλειου που έχει παραγγείλει και αναμένει 60 εκατομμύρια δόσεις. Ο Μπόρις Τζόνσον είχε επισκεφθεί τον Φεβρουάριο το εργοστάσιο της εταιρίας στην Αγγλία, στο οποίο η βρετανική κυβέρνηση έχει επενδύσει στο πλαίσιο του εμβολιαστικού της προγράμματος.

Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος