Νέος πρόεδρος της Μιανμάρ στενός συνεργάτης της Αούνγκ Σαν Σου Κι

Ο Ουίν Μιντ, μέχρι πριν από μια εβδομάδα πρόεδρος της κάτω βουλής  και  στενός συνεργάτης της ηγέτιδας της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Κι, επιλέχθηκε σήμερα  από το κοινοβούλιο της χώρας στην θέση του προέδρου της Μιανμάρ.

Η απόφαση που φαίνεται ότι δεν θα επηρεάσει τις ισορροπίες στη χώρα αυτή, όπου ο στρατός εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό πολιτικό ρόλο.

Ο Ουίν Μιντ, επιλέχθηκε και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, όπου το κόμμα Εθνικός Συνασπισμός για τη Δημοκρατία (NLD) της Σου Κι διαθέτει μεγάλη πλειοψηφία.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Χτιν Κιάου, που ήταν επίσης στενός συνεργάτης της Σου Κι, υπέβαλε την παραίτησή του «προκειμένου να ξεκουραστεί από τα καθήκοντα και τις ευθύνες» εν μέσω εικασιών για την κατάσταση της υγείας του.

Η εκλογή του 66χρονου Ουίν Μιντ, που είναι επί χρόνια στέλεχος του NLD, φαίνεται ότι δεν θα διαταράξει τις ισορροπίες, με τη Σου Κι να παραμένει ουσιαστικά επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας.

Ο πρόεδρος είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης και του κράτους στη Μιανμάρ και βάσει του συντάγματος έχει ευρείες εξουσίες. Ωστόσο ο ρόλος του Κιάου ήταν κυρίως τυπικός καθώς η Σου Κι είναι η ντε φάκτο ηγέτιδα της χώρας από τον Απρίλιο του 2016.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, DPA

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ