Νέο πογκρόμ διώξεων για συμμετοχή στο δίκτυο Γκιουλέν (video)

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Τουρκία μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εξάρθρωσης δικτύου που φέρεται να υποστηρίζει τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Σύμφωνα με το CNN Turk, οι τουρκικές αρχές έχουν διατάξει τη σύλληψη 1.112 ανθρώπων, με επίκεντρο την Άγκυρα και ακόμα 76 επαρχίες της χώρας, χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες πληροφορίες.

«Πραγματοποιήθηκαν 729 συλλήψεις», ανακοίνωσε η εισαγγελία, η οποία έστειλε το πρωί στις τοπικές αρχές 75 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας τα ονόματα 1.112 προσώπων ύποπτων για σχέσεις με την γκιουλενιστική αδελφότητα.

Η εισαγγελία είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως έστειλε αυτόν τον κατάλογο σε σχέση με έρευνα για τη διαρροή του θέματος των εισαγωγικών εξετάσεων της αστυνομίας το 2010, που αποδίδεται στα γκιουλενιστικά δίκτυα.

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν τα πρόσωπα των οποίων στείλαμε τα ονόματα θα κληθούν απλώς για μια κατάθεση ή θα συλληφθούν», είχε διευκρινίσει στο Γαλλικό Πρακτορείο δικαστική πηγή, όταν ερωτήθηκε για τον κατάλογο αυτόν.

Η επιχείρηση είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν εξαπολύσει οι διωκτικές αρχές της Τουρκίας μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 250 άνθρωποι. Ο Γκιουλέν, πρώην σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρνείται ότι είχε την παραμικρή ανάμιξη στην απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης.

Πάνω από 77.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί ενόψει της προσαγωγής τους σε δίκη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και οι επιχειρήσεις στη διάρκεια των οποίων γίνονται μαζικές συλλήψεις έχουν μετατραπεί σε ρουτίνα. Οι αρχές έχουν καθαιρέσει, αποπέμψει ή θέσει σε διαθεσιμότητα 150.000 κρατικούς λειτουργούς, στρατιωτικούς και αστυνομικούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος