Νέες συγκρούσεις τουρκικών και συριακών δυνάμεων – Στην συριακή μεθόριο περιπολούν Αμερικανοί

Επαναλήφθηκαν σήμερα οι σφοδρές μάχες μεταξύ Τούρκων και Σύρων στρατιωτών, μετά την κατάληψη, από Τούρκους, κάποιων χωριών γύρω από την πόλη Ρας αλ Αϊν. Στη βορειοανατολική συριακή μεθόριο περιπολούν Αμερικανοί σήμερα, ενώ από αύριο ξεκινούν κοινές ρωσο-τουρκικές περίπολοι. Η Άγκυρα δήλωσε ότι συζήτησε με τη Μόσχα την παράδοση, στους Ρώσους, 18 Σύρων στρατιωτών αιχμάλωτων του τουρκικού στρατού. Εξάλλου, σε ρωσική ανακοίνωση, αναφέρεται ότι ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των Κούρδων από την παραμεθόριο περιοχή.

Περιπολίες αμερικανικών δυνάμεων

Αμερικανικές δυνάμεις περιπολούσαν σήμερα στη βορειοανατολική Συρία, κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, μια περιοχή από την οποία αποχώρησαν πριν από τρεις εβδομάδες, πριν από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας.

Πέντε τεθωρακισμένα οχήματα που έφεραν την αμερικανική σημαία βρίσκονταν το πρωί στο χωριό αλ Καχτανίγια, παρά την εκπεφρασμένη πρόθεση της Ουάσινγκτον να αποσυρθεί από την περιοχή αυτή, τον έλεγχο της οποίας πλέον διεκδικεί το συριακό καθεστώς και η Ρωσία.

Την αμερικανική περίπολο συνόδευαν Κούρδοι μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), οι οποίοι αν και ήταν σύμμαχοι των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, είχε φανεί πως η Ουάσινγκτον τους εγκαταλείπει λίγο πριν την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία στις 9 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι αμερικανικές δυνάμεις επιθυμούν να διατηρήσουν παρουσία στην περιοχή αυτή.

“Γέφυρα” Άγκυρας – Μόσχας για του αιχμάλωτους σύρους στρατιωτικούς

Η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες με την Ρωσία για την παράδοση 18 Σύρων στρατιωτών, του συριακού κυβερνητικού στρατού, οι οποίοι συνελήφθησαν αιχμάλωτοι κοντά στην πόλη Ρας Αλ Αϊν στην βόρειο Συρία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Νωρίτερα, Σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία, είχαν δηλώσει ότι συνέλαβαν Σύρους στρατιώτες κοντά στην Τελ Χάουα που είναι προάστιο της Ρας Αλ Αϊν.

Στις 29 Οκτωβρίου το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya επικαλούμενο κουρδικές πηγές είχε μεταδώσει ότι τμήματα της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης αιχμαλώτισαν στρατιώτες του συριακού στρατού στην πόλη Τελ- Ταμέρ στην βορειοανατολική Συρία, όπου διεξήχθησαν συγκρούσεις.

Άσαντ: Σταδιακά θα αποκατασταθεί η εξουσία στις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε ότι ο τελικός στόχος της χώρας του είναι να αποκαταστήσει την κρατική εξουσία στις περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους, στα βορειοανατολικά, μετά την αιφνίδια αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από την περιοχή. Πρόσθεσε όμως ότι αυτό θα γίνει σταδιακά. Ο Άσαντ διαβεβαίωσε ότι δεν θα ζητηθεί από τους Κούρδους να παραδώσοουν αμέσως τα όπλα τους όταν ο στρατός μπει στις περιοχές τους, σε μια τελική συμφωνία μαζί τους με την οποία η Δαμασκός θα ανακτήσει τον έλεγχο των εδαφών αυτών.

Για εξηγήσεις κλήθηκε στην Άγκυρα ο πρέσβης της Γαλλίας

Η Τουρκία κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί για την υιοθέτηση, από το γαλλικό κοινοβούλιο, ενός ψηφίσματος που επικρίνει τη στρατιωτική επιχείρησή της εναντίον των Κούρδων της Συρίας.

Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Άγκυρα εξέφρασε τη διαμαρτυρία της στον Γάλλο πρεσβευτή. Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών είχε απορρίψει “κατηγορηματικά” τις αποφάσεις που έλαβε η Γερουσία και η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας όσον αφορά την επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ