Νέες αεροπορικές επιδρομές κατά των Χούτι στην Υεμένη

Ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία ενέτεινε τις αεροπορικές του επιδρομές στην Υεμένη νωρίς σήμερα, καθώς το κίνημα των ανταρτών Χούτι εδραιώνει την εξουσία του στην πρωτεύουσα Σανάα, αφού δολοφόνησε τον πρώην σύμμαχό του και πρώην πρόεδρο της χώρας Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Πολεμικά αεροσκάφη του συνασπισμού εξαπέλυσαν δεκάδες αεροπορικές επιδρομές, ανακοίνωσαν και οι δύο πλευρές, βομβαρδίζοντας θέσεις των Χούτι μέσα στη Σανάα και άλλες επαρχίες του βορρά.

Το τηλεοπτικό δίκτυο al Masirah που πρόσκειται στους Χούτι μετέδωσε ότι ο συνασπισμός βομβάρδισε το σπίτι του Σάλεχ και άλλα σπίτια μελών της οικογένειάς του.

Κάτοικοι της Σανάα δήλωσαν ότι μεγάλες εκρήξεις ακούγονταν από το κέντρο της πρωτεύουσας.

Το al Masirah επεσήμανε ότι αεροπορικά πλήγματα εξαπολύθηκαν στις επαρχίες Τάιζ, Χάζα, Μίντι και Σάαντα. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Σε μια ένδειξη υποστήριξης και πρόκλησης δεκάδες χιλιάδες οπαδοί των Χούτι πραγματοποίησαν συγκέντρωση χθες στη Σανάα για να γιορτάσουν τον θάνατο του Σάλεχ, φωνάζοντας συνθήματα κατά της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της.

Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της προχώρησαν στα πλήγματα αυτά μία ημέρα αφού ο γιος του Σάλεχ δεσμεύθηκε να ηγηθεί μιας εκστρατείας εναντίον των Χούτι.

Η παρέμβαση του Άχμεντ Άλι, πρώην επικεφαλής της Δημοκρατικής Φρουράς που κάποτε θεωρούνταν πιθανός διάδοχος του πατέρα του, προσφέρει στον κίνημα κατά των Χούτι μια νέα ηγετική προσωπικότητα.

Στο μεταξύ η  Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) και οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) ζήτησαν σήμερα από τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη να απελευθερώσουν «αμέσως» 41 δημοσιογράφους και άλλους εργαζόμενους σε ένα τηλεοπτικό δίκτυο με έδρα τη Σαναά τους οποίους κρατούν ομήρους.

Οι εργαζόμενοι αυτοί στο Yemen Today, ένα τηλεοπτικό δίκτυο που πρόσκειται στον δολοφονηθέντα πρώην πρόεδρο  Σάλεχ, αιχμαλωτίστηκαν στη διάρκεια επίθεσης των Χούτι εναντίον του καναλιού το Σάββατο.

Ένας εκπρόσωπος του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου, το κόμμα του Σάλεχ, δήλωσε ότι κάποιοι δημοσιογράφοι έχουν μεταφερθεί σε φυλακές, ενώ άλλοι εξακολουθούν να κρατούνται στο κτίριο του δικτύου.

«Οι Χούτι τους ασκούν πιέσεις για να αλλάξουν τον τρόπο που καλύπτουν τις ειδήσεις, για να δημοσιεύσουν κάποιες δηλώσεις, να καταγγείλουν την προδοσία του πρώην προέδρου και τους κατηγορούν ότι εργάζονται για τον συνασπισμό» υπό τη Σαουδική Αραβία, εξήγησε.

«Όμως οι δημοσιογράφοι αρνήθηκαν», πρόσθεσε.

Ο πόλεμος στην Υεμένη, στον οποίο αντιπαρατίθενται οι Χούτι, με τη στήριξη του Ιράν, που ελέγχουν τη Σανάα, εναντίον ενός συνασπισμού υπό το Ριάντ που στηρίζει την κυβέρνηση του Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι ο οποίος ελέγχει τη νότια Υεμένη, έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο Σάλεχ βοήθησε τους Χούτι να θέσουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, και η απόφασή του την προηγούμενη εβδομάδα να αλλάξει πλευρά και να τους εγκαταλείψει ήταν η πιο δραματική αλλαγή που έχει καταγραφεί επί του πεδίου εδώ και χρόνια.

Όμως αμέσως οι σιίτες αντάρτες κατέπνιξαν την εξέγερση υπέρ του Σάλεχ στην πρωτεύουσα και τον σκότωσαν.

Ο πόλεμος δι’ αντιπροσώπων που μαίνεται στην Υεμένη μεταξύ των περιφερειακών αντιπάλων της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 10,000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό περισσότερων από δύο εκατομμυρίων. Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μολυνθεί από την επιδημία χολέρας που έχει ξεσπάσει και ο λιμός απειλεί το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος