Νέα πολύνεκρη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ

Στο Αφγανιστάν βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί στην πρωτεύουσα της χώρας Καμπούλ πολύ κοντά στην περιοχή όπου βρίσκονται πολλές ξένες πρεσβείες και κυβερνητικά κτίρια. Τουλάχιστον 10 άτομα σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 42 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των νεκρών, ένας Ρουμάνος και ένας πολίτης των ΗΠΑ που ήταν μέλη των ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Οι δύο σκοτώθηκαν κατά τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας και το όχημά τους ήταν ο κύριος στόχος.

Η έκρηξη ταρακούνησε παράθυρα και πόρτες πολύ κοντά στην περιοχή όπου βρίσκονται πολλές ξένες πρεσβείες και κυβερνητικά κτίρια. Από την επίθεση που πραγματοποίησαν οι Ταλιμπάν, καταστράφηκαν επίσης αυτοκίνητα και καταστήματα στην περιοχή όπου σημειώθηκε, κοντά στα κεντρικά γραφεία της δύναμης του ΝΑΤΟ  και την πρεσβεία των ΗΠΑ, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, η οποία σημειώνεται την ώρα που μεταξύ αυτών και Αμερικανών αξιωματούχων γίνονται διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία που αφορά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια από την πλευρά των Ταλιμπάν.

Η επίθεση έγινε μία ημέρα αφού η κυβέρνηση του προέδρου του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι εξέφρασε έντονες αμφιβολίες για το περιεχόμενο της καταρχήν συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν, σημειώνοντας ότι «ανησυχεί» έντονα και ζητεί διευκρινίσεις για τους «κινδύνους» που ενέχει.

Αρκετοί στο Αφγανιστάν εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση των ΗΠΑ να θυσιάσει τα δικά τους συμφέροντα για να εξασφαλίσει τη δυνατότητα να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις, 18 χρόνια μετά την εισβολή στο Αφγανιστάν για να καταδιωχθεί η Αλ Κάιντα και να ανατραπεί το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος