Νέα τουρκική NAVTEX στην Ανατολική Μεσόγειο – Άγκυρα: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας (video)

Με νέα NAVTEX η Άγκυρα ειδοποιεί ότι στρατιωτικά γυμνάσια θα πραγματοποιηθούν στην Ανατολική Μεσόγειο από τις 29 Αυγούστου έως τις 11 Σεπτεμβρίου, ενώ με αναρτήσεις τους Τούρκοι αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν ότι η τουρκική ηγεσία επιμένει στις αδιάλλακτες θέσεις της. Με αντί-Navtex απαντά η Κύπρος.

Η NAVTEX αφορά άσκηση με πραγματικά πυρά, στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου, βορειοδυτικά του Κορμακίτη.

Ήδη το «Κύπρος Ράδιο» εξέδωσε Navtex με τη οποία χαρακτηρίζει την Navtex (1088/20) την οποία εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας ως παράνομη και ότι συνιστά παραβίαση της επικράτειας της Κύπρου, του διεθνούς δικαίου και τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας. Σημειώνει ακόμη ότι ο μόνος εξουσιοδοτημένος σταθμός στην περιοχή είναι το ΚΣΕΔ Λάρνακας/Κύπρος.

«Είναι υποκριτικό εκ μέρους της ΕΕ να καλεί σε διάλογο και την ίδια στιγμή να κάνει άλλα σχέδια σχετικά με τις δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει σε ανάρτησή του ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τα ζητήματα της ειρήνης και της διπλωματικής γλώσσας, αλλά δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ό,τι αναγκαίο εάν πρόκειται να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Γαλλία και η Ελλάδα είναι μεταξύ εκείνων που το γνωρίζουν αυτό καλύτερα από όλους», συνεχίζει ο Φουάτ Οκτάι.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, σημειώνει: «Η Τουρκία είναι απόλυτα αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της στη ξηρά, αέρα και θάλασσα. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρός μας, “Δεν επιβουλευόμαστε τα δικαιώματα και τα δίκαια κανενός, αλλά δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να αρπάξει τα δικαιώματά μας”».

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου
Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος