Ν. Αφρική: Ο Όσκαρ Πιστόριους επιδιώκει την πρόωρη αποφυλάκισή του

Array

Ο καταδικασμένος δολοφόνος Όσκαρ Πιστόριους θα προσφύγει στο δικαστήριο για να προσπαθήσει να αναγκάσει τις νοτιοαφρικανικές αρχές να συγκαλέσουν ακρόαση για την αποφυλάκισή του υπό όρους.

Ο πρώην χρυσός παραολυμπιονίκης εκτίει ποινή κάθειρξης 13 ετών για τη δολοφονία της κοπέλας του το 2013.

Ο Πιστόριους πυροβόλησε τη Ρίβα Στέενκαμπ μέσα από μια κλειδωμένη πόρτα τουαλέτας, ισχυριζόμενος ότι την πέρασε για διαρρήκτη.

Ζητά πρόωρη αποφυλάκιση λόγω διαφωνίας σχετικά με το πότε ξεκίνησε η ποινή του.

Μια σειρά αποφάσεων του Ανώτατου Εφετείου (SCA) έχει οδηγήσει σε σύγχυση σχετικά με το πότε άρχισε να ισχύει η ποινή του.

Ο Πιστόριους υποστηρίζει ότι έχει ήδη εκτίσει αρκετό χρόνο στη φυλακή για να μπορεί να αποφυλακιστεί υπό όρους και, ως εκ τούτου, οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν αν μπορεί να αποφυλακιστεί πρόωρα.

Το 2017, το SCA δήλωσε ότι ο Πιστόριους θα πρέπει να εκτίσει 13 χρόνια και πέντε μήνες για τη δολοφονία της κας Στέενκαμπ – ανατρέποντας μια προηγούμενη, πιο επιεική ποινή έξι ετών για φόνο.

Πέρυσι, το ίδιο δικαστήριο έκρινε ότι η τρέχουσα ποινή του θα πρέπει να αναδρομολογηθεί στον Οκτώβριο του 2014, όταν καταδικάστηκε αρχικά για μια ελαφρύτερη κατηγορία ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.

Ο Πιστόριους υποστηρίζει ότι αυτή η αναδρομική αναπροσαρμογή σημαίνει ότι έγινε επιλέξιμος για αναστολή τον περασμένο Φεβρουάριο.

Θέλει το Ανώτατο Δικαστήριο της Γκαουτένγκ να διατάξει το συμβούλιο αναστολών να συγκαλέσει ακρόαση για αυτόν. Εάν το αίτημα αυτό γίνει δεκτό, θέλει η ακρόαση να γίνει εντός 30 ημερών από τη σχετική απόφαση.

Αλλά η φυλακή Atteridgeville, όπου κρατείται, λέει ότι το εφετείο έχει εκδώσει αντιφατικές αποφάσεις.

Το Τμήμα Σωφρονιστικών Υπηρεσιών λέει επίσης ότι ζητά δικαστική απόφαση για να καθοριστεί η ημερομηνία κατά την οποία άρχισε ουσιαστικά η ποινή του.

Η δολοφονία της Steenkamp την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πριν από εννέα χρόνια συγκλόνισε τη χώρα. Στην τηλεοπτική δίκη, η οποία συγκίνησε εκατομμύρια ανθρώπους στη Νότια Αφρική και σε όλο τον κόσμο, ο Πιστόριους υποστήριξε ότι πυροβόλησε τη φίλη του τέσσερις φορές επειδή νόμιζε ότι ένας διαρρήκτης είχε εισέλθει στο σπίτι του στην Πρετόρια.

Όμως μια ομάδα εφετών έκρινε ότι έχοντας οπλιστεί με φονικό όπλο, ο Πιστόριους θα έπρεπε να είχε προβλέψει ότι όποιος βρισκόταν πίσω από την πόρτα της τουαλέτας θα μπορούσε να πεθάνει, ιδίως δεδομένης της εκπαίδευσής του στα πυροβόλα όπλα.

Πηγή: bbc.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος