Μυστική φυλακή κολαστήριο της CIA στο Αφγανιστάν

Φριχτούς βασανισμούς και απάνθρωπες ανακριτικές μεθόδους καταγγέλλουν δύο Τυνήσιοι που παρέμειναν επί 12 χρόνια κρατούμενοι σε μια μυστική φυλακή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Οι ανακριτές της CIA τους βασάνιζαν με τεχνικές που δεν έχουν αναφερθεί ποτέ στο παρελθόν, απειλώντας τους με μια αυτοσχέδια ηλεκτρική καρέκλα και ξυλοκοπώντας τους τόσο άγρια με ρόπαλα που υπέστησαν κατάγματα, ανέφερε χθες η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Οι καταγγελίες αυτές εγείρουν νέα ερωτήματα για τη μεταχείριση των κρατουμένων στη συγκεκριμένη φυλακή της CIA στο Αφγανιστάν, η οποία καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου. Αλλά η CIA δεν γνωρίζει τίποτε για το θέμα σύμφωνα  και με τον Ράιαν Τραπάνι, εκπρόσωπο της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, που δήλωσε ότι «εξετάστηκαν τα αρχεία» της CIA «και δεν βρέθηκε τίποτε που θα μπορούσε να υποστηρίξει αυτούς τους νέους ισχυρισμούς».

Όμως άλλα σκέφτεται ο Ντάνιελ Τζόουνς, ο οποίος είχε ηγηθεί μιας έρευνας της αμερικανικής Γερουσίας για το πρόγραμμα φυλακίσεων της υπηρεσίας. Ανέφερε μάλιστα πως οι μαρτυρίες των δύο Τυνήσιων, είναι σημαντικές διότι ελάχιστα είναι γνωστά για τη μυστική φυλακή Cobalt, όπου ένας Αφγανός κρατούμενος είχε πεθάνει από το ψύχος το 2002.

«Η επιτροπή που ερεύνησε  διαπίστωσε ότι στο κέντρο κράτησης Cobalt τηρούνταν τόσο λίγα γραπτά αρχεία που ήταν αδύνατον για τη Γερουσία, ή τη CIA, να προσδιορίσει πόσοι άνθρωποι κρατούνταν εκεί» ή «τι ακριβώς συνέβαινε στους κρατούμενους» στη συγκεκριμένη τοποθεσία, εξήγησε ο Τζόουνς.

Οι ανακριτές κατηγορούσαν τους κρατουμένους ότι ήταν μέλη της Αλ Κάιντα. Τον Ρίντα αλ Νατζάρ  πως ήταν σωματοφύλακας του Οσάμα μπιν Λάντεν και τον Λοτφί αλ Αραμπί ελ Γερίσι πως ήταν μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης. Οι δύο άνδρες μετήχθησαν στην Τυνησία το 2015, όπου αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ένας γιατρός που προσέλαβε η HRW ανέφερε πως οι ακτινογραφίες του Νατζάρ δείχνουν πως έχει σπασμένο τον έναν αστράγαλο, ο οποίος δεν έχει δέσει σωστά.

Έγγραφο της CIA που χρονολογείται από το 2012 ανέφερε πως ο Νατζάρ είναι ένας «τσακισμένος άνθρωπος», στα πρόθυρα «της πλήρους διάλυσης». Παρά την εκτίμηση αυτή, οι ανακριτές της CIA συνέχισαν να βασανίζουν τον Νατζάρ, σύμφωνα με τη Λόρα Πίτερ, ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία πήρε συνεντεύξεις από τους δύο πρώην κρατούμενους νωρίτερα φέτος στην Τυνησία

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος