Μήνυμα Μπάιντεν σε Πούτιν: Μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα άλλαζε τον κόσμο

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα Τζον Σάλιβαν έχει μόλις παραδώσει τις γραπτές απαντήσεις της Ουάσιγκτον στις απαιτήσεις της Μόσχας. Από το περιεχόμενο τους εξαρτάται εάν η ρωσο-ουκρανική κρίση θα οδηγηθεί σε αποκλιμάκωση ή σε περαιτέρω εντάσεις.

«Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, προτιμούμε τη διπλωματία και είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε όπου υπάρχει πιθανότητα επικοινωνίας και συνεργασίας εφ’ όσον η Ρωσία αποκλιμακώσει τις επιθετικές της ενέργειες έναντι της Ουκρανίας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών του ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα συνεχίζει την επίδειξη ισχύος με ταυτόχρονες στρατιωτικές ασκήσεις στη μεθόριο με την Ουκρανία, την Κριμαία, τη Βαλτική αλλά και τη θάλασσα του Μπάρεντς στην Αρκτική. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν απειλεί με κυρώσεις εναντίον του ίδιου του Ρώσου προέδρου Πούτιν με το επιχείρημα ότι ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

«Εάν ο Πούτιν εισέβαλλε με όλες αυτές τις δυνάμεις, θα επρόκειτο για τα μεγαλύτερη εισβολή μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα άλλαζε τον κόσμο», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου που προειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα έβλαπτε προσωπικά τον Πούτιν αλλά θα ισοδυναμούσε με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων.

«Δεν είναι οδυνηρό, είναι πολιτικά καταστροφικό», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Αν και το Λονδίνο δείχνει να συμφωνεί με την Ουάσιγκτον όσον αφορά τις στοχευμένες προσωπικές κυρώσεις, άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και για αυτό η Άνγκελα Μέρκελ κι εγώ παροτρύναμε τους Ευρωπαίους εταίρους να ξεκινήσουν ένα δομημένο διάλογο με τη Ρωσία πριν από λίγους μήνες. Σε αυτό το πλαίσιο και με την ίδια αποφασιστικότητα αλλά και νηφαλιότητα θα μιλήσω στο Ρώσο πρόεδρο Πούτιν το πρωί της Παρασκευής», επεσήμανε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Κι ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δηλώνει ότι η απειλή εναντίον της Ουκρανίας ισοδυναμεί μα απειλή εναντίον της Ευρώπης, το Κίεβο προσπαθεί να ρίξει τους τόνους λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις που είναι αναπτυγμένες στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα δεν είναι αρκετές για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση.

Ανάλυση

Η επιβολή κυρώσεων στον ηγέτη μιας μεγάλης δύναμης και μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν είναι απλή υπόθεση. Ενδεχόμενες δυτικές κυρώσεις εναντίον του Ρώσου προέδρου Πούτιν θα προκαλούσαν χάος στον ΟΗΕ και θα δυσχέραιναν τη συνεργασία σε κρίσιμα ζητήματα όπως η αναβίωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Θα καθιστούσαν επίσης δύσκολη ή και αδύνατη τη συνάντηση Δυτικών ηγετών με τον Πούτιν και τη μετάβαση του ίδιου στη Γενεύη.

Στην πράξη, η επιβολή κυρώσεων θα είχε ελάχιστο αντίκτυπο στην προσωπική περιουσία του Πούτιν, που όπως λένε Ρώσοι ειδικοί είναι κρυμμένη σε ένα περίπλοκο δίκτυο εταιρειών και τρίτων προσώπων.

Σε κάθε περίπτωση, για να έχουν οι κυρώσεις αποτέλεσμα πρέπει να επιβληθούν από πολλούς. Και μπορεί Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες να εμφανίζονται διατεθειμένες να προχωρήσουν σε στοχευμένες κυρώσεις εναντίον του Ρώσου προέδρου, όμως η ομοφωνία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου, Παντελής Γκόνος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος