Μετάλλαξη «Δ»: Οι ειδικοί χτυπούν το καμπανάκι (video)

Η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί να σαρώσει διεθνώς. Οι Γάλλοι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν για νέο κύμα, ενώ η Ρωσία ήδη καταγράφει ρεκόρ θυμάτων. Με αφορμή την αυριανή πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έβαλε κατά της Κομισιόν για πιέσεις στις χώρες-μέλη για τους κανόνες υποδοχής τουριστών, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα.

Την ώρα που στη Γαλλία μπαίνει τέλος στο όριο του αριθμού θεατών σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους εκδηλώσεων, ο επιστημονικός σύμβουλος του προέδρου Μακρόν χτυπάει προειδοποιητικό καμπανάκι. Το τέταρτο κύμα της πανδημίας στη χώρα βρίσκεται προ των πυλών εξαιτίας του στελέχους Δέλτα, όπως επισημαίνει.

Όπως δήλωσε o Αρνό Φοντανέτ, επιδημιολόγος και σύμβουλος της κυβέρνησης: «Το μήνυμα του εμβολιασμού είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί με δύο δόσεις εμβολίου, που μπορούν να αποτρέψουν κατά 95% τη νοσηλεία, είναι ο ευκολότερος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι αυτό το τέταρτο κύμα δε θα πιέσει τα νοσοκομεία».

Μπροστά στην επέλαση του στελέχους Δέλτα η Ευρώπη, πάντως, αποκτάει ένα ακόμη όπλο. Σε ισχύ τίθεται επισήμως από την Πέμπτη σε 33 χώρες, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό πιστοποιητικό, απαραίτητο για τις μετακινήσεις.

Στο στόχαστρο πάντως του Ρώσου προέδρου μπήκε η Κομισιόν και τα μέτρα που λαμβάνει για τα ταξίδια, κατηγορώντας την ότι ασκεί πιέσεις στις ευρωπαϊκές χώρες να αλλάξουν τους κανόνες υποδοχής τουριστών, φέρνοντας ως παράδειγμα την χώρα μας.

«Στην Ελλάδα, υπάρχουν κάποιοι κανόνες σήμερα, θα είναι διαφορετικοί αύριο. Απαιτούσε πιστοποιητικό εμβολιασμού, σήμερα απαιτείται μοριακό τεστ. Αύριο θα απαιτείται κάτι άλλο. Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τούς το επιβάλλει», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η χώρα ωστόσο παραμένει στο έλεος της μετάλλαξης που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία καταγράφοντας νέο ρεκόρ θανάτων την Τετάρτη με 669 νεκρούς. Ο πρόεδρος Πούτιν που δεν είχε αποκαλύψει ποιο εμβόλιο έκανε, έφτασε στο σημείο να μιλήσει δημοσίως για τον εμβολιασμό του, προτρέποντας τους συμπολίτες του να κάνουν το εμβόλιο: «Επέλεξα να εμβολιαστώ με Sputnik V. Τα μεσάνυχτα έβαλα θερμόμετρο και είχα 37,2. Κοιμήθηκα, ξύπνησα την επόμενη μέρα και η θερμοκρασία μου ήταν 36,6. Αυτό ήταν όλο».

Δραματική είναι πλέον η κατάσταση στην Ινδονησία, εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα. Τα νοσοκομεία ασφυκτιούν, ενώ καταγράφηκαν περισσότερα από είκοσι χιλιάδες κρούσματα σε μία μέρα, αριθμός ρεκόρ. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στα εμβολιαστικά κέντρα παρακαλώντας για μια δόση εμβολίου και ο Ερυθρός Σταυρός προειδοποιεί ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής.

«Πολλοί ασθενείς πεθαίνουν λίγο μετά την άφιξή τους στο νοσοκομείο, γιατί δεν υπάρχουν κρεβάτια», δήλωσε Ινδονήσια νοσοκόμα.

Επιδημία κορονοϊού αντιμετωπίζει πλέον και η Βόρεια Κορέα με τον Κιμ Γιονγκ Ουν σχεδόν να το επιβεβαιώνει. Σε έκτακτη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου του κόμματος τα έψαλλε σε κορυφαίους αξιωματούχους για λάθη στην πρόληψη της κόβιντ που προκάλεσαν όπως είπε μείζων κρίση.

Επιμέλεια: Μαρία Αλεξάκη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος