Μελβούρνη: Εκδηλώσεις και πορεία στη μνήμη της κυπριακής τραγωδίας

Με αποκορύφωμα την πορεία στο Κοινοβούλιο της Βικτώρια με συμμετοχή εκατοντάδων μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, εκπροσώπων παροικιακών Οργανισμών και ομογενών ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο, που έγιναν τις προηγούμενες μέρες στη Μελβούρνη αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας.

Ανταπόκριση: Αλέκος Μάρκελλος

Παρά το τσουχτερό κρύο και το ψιλόβροχο Έλληνες και Κύπριοι κάθε ηλικίας έδωσαν το παρόν στις εκδηλώσεις και συμμετείχαν στην πορεία κρατώντας πλακάτ με μηνύματα στα αγγλικά απαιτώντας την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των κατοίκων όπως ορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Επίτροπος Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και Απόδημων Κυπρίων, κ. Φώτης Φωτίου και η Υπατη Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μάρθα Μαυρομμάτη.

Την Ελληνική Πολιτεία εκπροσώπησε η κ. Γεωργία Μπότσιου, εκπρόσωπος του Γενικού Προξένου της Ελλάδας σην Μελβούρνη, κ. Δημήτρη Μιχαλόπουλου ενώ ο κ. David Davis εκπροσώπησε την αξιωματική αντιπολίτευση της Βικτώριας και τον επικεφαλής της, κ. Michael O’ Brian.

Μελβούρνη: Εκδηλώσεις και πορεία στη μνήμη της κυπριακής τραγωδίας

Κύριος ομιλητής ήταν ο Επίτροπος της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτης Φωτίου ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ραγίπ Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα την Αυστραλία, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ ο Τούρκος πρόεδρος σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την επίσημη επίσκεψη τον ερχόμενο Απρίλιο και μάλιστα στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο της εκστρατείας στην Καλλίπολη κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, (ANZAC DAY), όπου οι Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί υπέστησαν τεράστιες απώλειες.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους στη Μελβούρνη ο κ. Φωτίου τόνισε πως ειδικά τώρα που αναμένεται η επίσκεψη Ερντογάν, όλοι πρέπει να κάνουν ότι μπορούν για να ενημερωθούν σωστά οι Αυστραλοί πολίτες για το τι διαπράττει η Τουρκία σε βάρος της Κύπρου αλλά και του Διεθνούς Δικαίου:

«Θα ήθελα να σας καλέσω να ζητήσετε από την αυστραλιανή κυβέρνηση και όλους τους πολιτικούς να πιέσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κύπρο και να συνεργαστεί για την επίλυση του προβλήματος”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Μελβούρνη: Εκδηλώσεις και πορεία στη μνήμη της κυπριακής τραγωδίας

Στο τέλος του τρέχοντος μηνός, και στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης Ερντογάν, θα προηγηθεί ταξίδι του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πιθανότατα το διήμερο 27-28 Ιουλίου.

Οι σχέσεις Αυστραλίας-Τουρκίας δοκιμάστηκαν πρόσφατα μετά την δολοφονία δεκάδων αθώων μουσουλμάνων στη Νέα Ζηλανδία και τις δηλώσεις Ερντογάν για “ευθύνες της Αυστραλίας” (χώρας προέλευσης του δράστη).

Ο Αυστραλός Πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον είχε αντιδράσει εντονότατα, καλώντας για εξηγήσεις τον πρέσβη της Τουρκίας στην αυστραλιανή πρωτεύουσα Καμπέρα, ο οποίος απέδωσε το συμβάν “σε εσφαλμένες εντυπώσεις αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου”, εξηγήσεις που κρίθηκαν κατ’ αρχήν επαρκείς από την αυστραλιανή κυβέρνηση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος