Με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί (video)

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί για να είναι έτοιμη στις 24 Ιουλίου, ημέρα που συμπτίπτει με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί Συμβούλιο υπό τον Ταγίπ Ερντογάν για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην Αγία Σοφία, αλλά και τα μέσα που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν οι εικόνες, τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες. Αναμένεται να παρουσιαστούν στον πρόεδρο Ερντογάν οι εναλλακτικές που θα μπορούσαν να είναι αποδεκτές και από την UNESCO.

Χθες βράδυ ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνεννόηση με την UNESCO και πως όλα τα χαρακτηριστικά της Αγίας Σοφίας θα προστατευθούν ακόμα καλύτερα.

Εν τω μεταξύ, o τουρκικός Τύπος που πρόσκειται στην αντιπολίτευση παρουσιάζει σήμερα την έντονη αντιπαράθεση που υπάρχει στο εσωτερικό της χώρας όσον αφορά τη νομιμότητα της απόφασης. Αρθρογράφοι και νομικοί αναφέρουν ότι ακυρώθηκε-καταργήθηκε το δίκαιο της σύγχρονης Τουρκίας που ισχύει τώρα και πως το σκεπτικό και η διαδικασία που ακολουθήθηκε τούς πηγαίνει πίσω στον 15ο αιώνα και το Οθωμανικό Δίκαιο. Γεγονός που δημιουργεί επιπλέον προβλήματα, καθώς υπάρχουν περίπου 50 απόγονοι της σουλτανικής οικογένειας Οσμάνογλου, κάποιοι εκ των οποίων είχαν καταφύγει στα δικαστήρια για την περιουσία τους. Ωστόσο είχαν χάσει με την αιτιολογία ότι δεν είναι σε ισχύ πλέον το Οθωμανικό Δίκαιο.

Πηγή: ΕΡΤ
Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ