Με εντολή Τραμπ η εξόντωση Ιρανού υποστράτηγου στη Βαγδάτη-Εκδίκηση ορκίζεται η ηγεσία του Ιραν(video)

Νέα  επικίνδυνη ένταση πυροδοτεί στη Μ. Ανατολή, η εξόντωση τα ξημερώματα σε βομβαρδισμό στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης του Ιρανού αξιωματούχου Κασέμ Σουλεϊμανί, υπεύθυνου για τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό, με εντολή Τραμπ.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε το γεγονός, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για  “αμυντική ενέργεια” κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον άλλοι 7 άνθρωποι μεταξύ των οποίων και ο υπαρχηγός των Σιιτών παραστρατιωτικών.Με εντολή Τραμπ η εξόντωση Ιρανού υποστράτηγου στη Βαγδάτη-Εκδίκηση ορκίζεται η ηγεσία του Ιραν(video)

Η επίθεση  έγινε με τρεις ρουκέτες, κοντά σε αίθουσα διαχείρισης αερομεταφερόμενου φορτίου, με αποτέλεσμα να εκραγούν δύο αυτοκίνητα και  έρχεται τρεις ημέρες μετά την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα του Ιράκ από φιλοϊρανούς διαδηλωτές. Άλλες πληροφορίες  αναφέρουν ότι η επίθεση έγινε με  Drone.

Ο  Ντ. Τραμπ σήκωσε στο Twitter την αμερικανική σημαία μετά τον θάνατο του Ιρανού υποστράτηγου Σουλεϊμανί.

Στον «πόλεμο των ανακοινώσεων» λαμβάνει μέρος και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο  που ανήρτησε  στο Twitter βίντεο το οποίο κατ’ αυτόν εικονίζει Ιρακινούς που «χορεύουν στον δρόμο», εορτάζοντας τον θάνατο του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη.

«Ιρακινοί — Ιρακινοί — χορεύουν στον δρόμο για την ελευθερία· ευγνώμονες που ο στρατηγός Σουλεϊμανί δεν υπάρχει πια», σχολίασε ο Πομπέο κάτω από ένα απόσπασμα βίντεο διάρκειας 22 δευτερολέπτων το οποίο εικονίζει ένα πλήθος που κάνει πορεία κατά μήκος δρόμου ανεμίζοντας σημαίες του Ιράκ και πανό.

Ο επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ που είναι αρμόδια για τις Διεθνείς Υποθέσεις, ο Δημοκρατικός βουλευτής Έλιοτ Ένγκελ, στηλίτευσε το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν ενημέρωσε το Κογκρέσο για την αμερικανική επιδρομή στο έδαφος του Ιράκ. Καταδικαστική υπήρξε και η πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι .

Ο Ένγκελ υπογράμμισε  σε ανακοίνωση  του ότι«δεν πρόκειται να θρηνήσω τον θάνατό του». «Όμως πολλοί θα τον θεωρήσουν μάρτυρα και είμαι βαθιά ανήσυχος για τις επιπλοκές που θα έχει το πλήγμα που έγινε απόψε», πρόσθεσε.

Ο 62χρονος υποστράτηγος Σουλεϊμανί, ήταν από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στο Ιράν, από τους πιο επίφοβους αντιπάλους για τις ΗΠΑ και συμμάχους τους, συνέβαλε στην επιρροή του Ιραν στη Μέση Ανατολή και κυρίως στο Ιράκ και τη Συρία, χώρες όπου οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης έχουν εμπλακεί και στρατιωτικά, ενώ επίσης διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών. Μαζί του σκοτώθηκε και ο Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, υπαρχηγός των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης (ΔΛΚ),σύμφωνα με εκπρόσωπο της.

Για τη Δύση, σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Σουλεϊμανί, ήταν υπεύθυνος για την εξαγωγή της ισλαμικής επανάστασης του Ιράν, για την υποστήριξη τρομοκρατών και τη διεξαγωγή των πολέμων του Ιράν στο εξωτερικό.

Ο αποκεφαλισμός της Αλ-Κουντς, της στρατιωτικής δύναμης ελίτ των Φρουρών της Επανάστασης με την εξόντωση του πανίσχυρου στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, καθώς και του συνασπισμού Χασντ αλ-Σάαμπι, με την εξόντωση του Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, του ανθρώπου του Ιράν στην Βαγδάτη και πραγματικού επικεφαλής της φιλοϊρανικής ιρακινής πολιτοφυλακής, φέρνουν το Ιράκ στα όρια του χάους, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.

«Πρόκειται για τη σημαντικότερη επιχείρηση αποκεφαλισμού που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σημαντικότερη και από τις επιχειρήσεις εξόντωσης του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι ή του Οσάμα μπιν Λάντεν» σύμφωνα με τον Φίλιπ Σμιθ, Αμερικανό ειδικό σε θέματα ένοπλων σιιτικών οργανώσεων.

VIDEO: Top Iranian commander of the Revolutionary Guard’s Quds Force, Qasem Soleimani, is killed in a US strike on Baghdad’s international airport in a dramatic escalation of tensions between the two countries pic.twitter.com/mUWZhDTfGR

Είναι ενδεικτικό ότι το αμερικανικό περιοδικό Time σε αφιέρωμά του τον συμπεριέλαβε στις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως το 2017.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε σήμερα ότι η χώρα θα «εκδικηθεί» τον θάνατο του ιρανού υποστρατήγου Σουλεϊμανί και κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στην Ισλαμική Δημοκρατία.

«Όλοι οι εχθροί ας γνωρίζουν ότι ο ιερός πόλεμος της αντίστασης θα συνεχιστεί με διπλάσια ένταση, και τους μαχητές στον ιερό πόλεμο τους περιμένει η οριστική νίκη», ανέφερε ο Χαμενεΐ σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Παρόμοια ήταν και η δήλωση του Ιρανού πρόεδρου Χασάν Ρουχανί  που διεμήνυσε ότι το Ιράν και τα «ελεύθερα έθνη της περιοχής» θα πάρουν εκδίκηση από τις ΗΠΑ για τον θάνατο του Ιρανού υποστρατήγου

Όπως μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS, συγκλήθηκε εκτάκτως το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η βαρβαρότητα και η ανοησία των αμερικανικών τρομοκρατικών δυνάμεων που δολοφόνησαν τον διοικητή Σουλεϊμανί θα ευδοκιμήσει την αντίσταση ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ στην περιοχή και στον κόσμο, ανέφερε ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας το γεγονός «εξαιρετικά επικίνδυνη και άφρονα κλιμάκωση.

Στο μεταξύ  το Ιράν κάλεσε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών τον Ελβετό διπλωμάτη που εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην Τεχεράνη, καθώς οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1979, για να του επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία, μετά τον θάνατο του  υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί.

Καθυστερημένη υπήρξε η αντίδραση της Ιρακινής ηγεσίας ενδεικτικό της αμηχανίας και του αιφνιδιασμού που επικρατεί στην χώρα που έχει μεταβληθεί σε θέρετρο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ Αμερικάνων και Ιρανών.

Η αεροπορική επιδρομή στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης είναι μια πράξη επίθεσης εναντίον του Ιράκ και αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας του, η οποία “θα πυροδοτήσει έναν καταστροφικό πόλεμο στο Ιράκ, την περιοχή και τον κόσμο”, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός του Ιράκ Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι .

Ο ιρακινός σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ έδωσε σήμερα εντολή στους μαχητές του Στρατού του Μαχντί να «είναι έτοιμοι», επανενεργοποιώντας έτσι μια πολιτοφυλακή που επισήμως έχει διαλυθεί εδώ και περίπου μια δεκαετία και η οποία είχε σπείρει τον τρόμο στις τάξεις των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.Επίσης ο διοικητής της σιιτικής φιλοϊρανικής παραστρατιωτικής Οργάνωσης Μπαντρ, ο Χάντι αλ-Αμίρι, κάλεσε όλες οι τις ένοπλες ιρακινές οργανώσεις να ενωθούν για να εκδιώξουν τις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ δεκάδες Αμερικανοί που εργάζονται σε ξένες πετρελαϊκές εταιρείες στην ιρακινή πόλη Βασόρα ετοιμάζονται σήμερα να εγκαταλείψουν την χώρα, δήλωσαν στο Reuters πηγές των εταιρειών και επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του το ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου. Το υπουργείο διευκρίνισε ότι μόνο οι Αμερικανοί εργαζόμενοι φεύγουν, έπειτα από αίτημα της κυβέρνησής τους, και κανένας εργαζόμενος άλλης εθνικότητας .

Παράτολμο βήμα που θα αυξήσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, χαρακτηρίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ τον φόνο του Ιρανού στρατηγού από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε σταθερά αντίθετη στη χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις και κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Η Συρία με τη σειρά της, καταδικάζει απερίφραστα την “δόλια, εγκληματική αμερικανική επιθετικότητα” που οδήγησε στον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, ισχυρού απεσταλμένου της μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, η οποία δέχθηκε την Τρίτη επίθεση από φιλοϊρανούς, κάλεσε σήμερα τους Αμερικανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν «αμέσως» το Ιράκ. Η πρεσβεία τους προτρέπει να φύγουν «αεροπορικώς, εφόσον αυτό είναι δυνατό», καθώς η επιδρομή πραγματοποιήθηκε μέσα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, «διαφορετικά προς άλλες χώρες δια χερσαίας οδού».

Οι κύριες μεθοριακές διαβάσεις του Ιράκ οδηγούν προς το Ιράν και την εμπόλεμη Συρία, ενώ υπάρχουν και άλλα σημεία διέλευσης προς τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία

Η πρεσβεία της Γαλλίας στην Τεχεράνη κάλεσε σήμερα τους πολίτες της που βρίσκονται στο Ιράν να αποφεύγουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις μετά τον φόνο του Σουλεϊμανί.

Νωρίτερα και η αναχώρηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού από την Αθήνα Μπενιαμίν Νετανιάχου λόγω της επίθεσης στη Βαγδάτη , όπως ανακοίνωσε στην Ιερουσαλήμ αξιωματούχος από το γραφείο του. Ο ραδιοφωνικός σταθμός του Ισραηλινού Στρατού μετέδωσε ότι οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένο συναγερμό φοβούμενες αντίποινα από το Ιράν ή από φιλικές προς αυτό δυνάμεις.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος