Ο Λουίτζι Μαντζιόνε, (Luigi Mangione), ο οποίος αντιμετωπίζει σειρά κατηγοριών, με τη σημαντικότερη να είναι η δολοφονία του διευθυντή της United Health Care, Mπράιαν Τόμπσον,(Brian Thompson), κατάφερε να πετύχει μια σημαντική δικαστική νίκη, καθώς ο δικαστής απέρριψε δύο -βασικές- κατηγορίες, που ήταν εναντίον του: Ανθρωποκτονία πρώτου και δευτέρου βαθμού, τις οποίες οι εισαγγελείς είχαν χαρακτηρίσει τρομοκρατικά εγκλήματα.
Ο δικαστής Γρηγόρης Κάρρο, (Gregory Carro), που επιβλέπει την πολιτειακή ποινική υπόθεση του Mαντζιόνε, ανέφερε στη γραπτή απόφασή του, που δημοσιεύτηκε κατά τη διάρκεια μιας 15λεπτης διαδικασίας, στο δικαστήριο του Μανχάταν, την Τρίτη, 16/9, ότι «τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, για τις δύο κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία, ήταν νομικά ανεπαρκή». Όσον αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες ο Κάρρο υπογράμμισε: «Οι εισαγγελείς παρουσίασαν νομικά επαρκή στοιχεία για όλες τις άλλες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωποκτονίας, εκ προθέσεως, δευτέρου βαθμού».
Ο Μαντζιόνε που φέρεται να πυροβόλησε τον Tόμπσον έξω από ξενοδοχείο αντιμετωπίζει, επίσης κατηγορίες για οπλοκατοχή.
Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου είχε ζητήσει την απόρριψη της υπόθεσης λόγω διπλής δίωξης –δηλαδή καταδίωξη δύο φορές για το ίδιο έγκλημα– καθώς είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό δικαστήριο. Ο δικαστής, επικαλούμενος την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ορίζει ότι η πολιτειακή και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι «δύο κυρίαρχες οντότητες» και «όπου υπάρχουν δύο κυρίαρχοι, υπάρχουν δύο νόμοι και δύο αδικήματα», απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης.
Ο Κάρρο απέρριψε, επίσης, το αίτημα της υπεράσπισης να τεθεί σε αναστολή η πολιτειακή υπόθεση του Μαντζιόνε, ώστε να προηγηθεί η ομοσπονδιακή δίκη. Η ομάδα υπεράσπισης υποστήριξε ότι η κατάθεση στην πολιτειακή υπόθεση θα μπορούσε να βλάψει την υπεράσπιση στη δίκη για θανατική ποινή σε ομοσπονδιακό επίπεδο και ότι το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να παραβιάζει το δικαίωμα κατά της αυτοενοχοποίησης.
Εκπρόσωπος του γραφείου εισαγγελέα του Μανχάταν σχολίασε: «Σεβόμαστε την απόφαση του Δικαστηρίου και θα προχωρήσουμε με τις υπόλοιπες εννέα κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωποκτονίας δευτέρου βαθμού».
Η ποινή για ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού στη Νέα Υόρκη κυμαίνεται από 25 χρόνια έως ισόβια κάθειρξη.
Η προσαγωγή του Μαντζιόνε στο δικαστήριο έγινε έξι ημέρες μετά τη δολοφονία του δεξιού σχολιαστή Τσάρλι Κέρκ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, στο Πανεπιστήμιο Utah Valley. Οι πυροβολισμοί σε Τόμπσον και Kερκ προκάλεσαν έντονα πολιτικοποιημένο διάλογο.
Οι αντιδράσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και των πολιτών
Η Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Παμ Μπόντι, (Pam Bondi), πάντως, χαρακτήρισε τη δολοφονία του Tόμπσον «προμελετημένη, ψυχρή εκτέλεση που συγκλόνισε την Αμερική».
Η δολοφονία πυροδότησε έντονη δημόσια συζήτηση για την υγειονομική περίθαλψη στις ΗΠΑ, με μερικούς να επαινούν τον Mαντζιόνε και να επικρίνουν τις εταιρείες υγείας, ενώ άλλοι εξοργίστηκαν με το γεγονός πως, ένα έγκλημα χρησιμοποιήθηκε για πολιτικά σχόλια.
Την Τρίτη, 16/9, έξω από το δικαστήριο 100 Centre Street, όπως και σε προηγούμενες εμφανίσεις, υποστηρικτές του Mαντζιόνε συγκεντρώθηκαν για να τον δουν, περιμένοντας στην ουρά για θέσεις κουνώντας κίτρινες κάρτες εισόδου. Μια γυναίκα φορούσε μαύρη μπλούζα με την επιγραφή «FREE LUIGI» και άλλη λευκή με «LUIGI’S PIZZA».
Όταν η επικεφαλής υπεράσπισης, Καρεν Αγκνιφίλιο, (Karen Agnifilo), μπήκε στον διάδρομο του 13ου ορόφου, κάποιοι οπαδοί του Mαντζιόνε τέντωσαν το λαιμό για καλύτερη θέα. Παράλληλα, μια ελαφριά μυρωδιά μαριχουάνας κυκλοφόρησε στον αέρα.
Πηγή: Guardian | Μετάφραση – Επιμέλεια: Γιούλη Νικολοπούλου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος