Λιβύη: Κοινοβουλευτική επιτροπή αρνήθηκε να ορίσει νέα ημερομηνία για τις προεδρικές εκλογές

Μια επιτροπή του Κοινοβουλίου της Λιβύης αρνήθηκε σήμερα να ορίσει νέα ημερομηνία για τις προεδρικές εκλογές που ήταν αρχικά προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου αλλά αναβλήθηκαν, αφήνοντας σε εκκρεμότητα το θέμα.

Κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου, σήμερα στο Τομπρούκ, η επιτροπή αυτή που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση της εκλογικής διαδικασίας παρουσίασε μια έκθεση στα συμπεράσματα της οποίας χαρακτηρίζεται παράτολμος ο προσδιορισμός μιας νέας ημερομηνίας σε αυτό το στάδιο. Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Λιβύης (HNEC) είχε προτείνει να γίνουν οι εκλογές στις 24 Ιανουαρίου.

Η επιτροπή ωστόσο συστήνει να καθοριστεί «ένας νέος, ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος οδικός χάρτης» όπου θα προσδιορίζεται το κάθε στάδιο, «αντί να οριστούν νέες ημερομηνίες και να ξαναγίνουν τα ίδια λάθη». Στην έκθεση, την οποία ανέγνωσε στους βουλευτές ο πρόεδρος της επιτροπής Αλ Χάντι αλ Σγάγιερ, προτείνεται επίσης η συγκρότηση μιας άλλης επιτροπής που θα εκπονήσει το νέο Σύνταγμα της χώρας, το οποίο είχε καταργήσει από το 1969 ο Μουάμαρ Καντάφι. Ζητείται επίσης «ο ανασχηματισμός της εκτελεστικής εξουσίας».

Στη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, η οποία συνεχίζεται, δεν έχουν ακόμη συζητηθεί οι προτάσεις της επιτροπής.

Οι προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου αναβλήθηκαν ενώ απέμεναν λιγότερες από 48 ώρες για τη διεξαγωγή τους. Η ίδια κοινοβουλευτική επιτροπή είχε κρίνει ότι ήταν «αδύνατον» να γίνουν εκλογές στην προκαθορισμένη ημερομηνία.

Η HNEC, που είχε προτείνει να αναβληθούν για έναν μήνα οι εκλογές, δεν είχε καταφέρει μέχρι τότε να συντάξει την οριστική λίστα των υποψηφίων, λόγω των αλλεπάλληλων προσφυγών για την ακύρωση ορισμένων υποψηφιοτήτων, όπως εκείνης του Σεΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, γιου του Μουάμαρ Καντάφι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος