Λαβρόφ: Δύση και Κίεβο δεν πήραν το μάθημά τους στην Ουκρανία – “Βολές” εναντίον Τουρκίας και ΗΠΑ

Το καθεστώς του Κιέβου μπορεί κάλλιστα να διαλυθεί από τις απερίσκεπτες ενέργειες και να τελειώσει άσχημα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ύστερα από την συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Σάμεχ Σούκρι.

Κάνοντας μια αναδρομή στα γεγονότα του 2014 που οδήγησαν στην προσάρτηση της Κριμαίας και στον εμφύλιο στην Ανατολική Ουκρανία, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε: “Mου φαίνεται πως τα μαθήματα έπρεπε να τα είχαν λάβει το 2014. Δυστυχώς, όμως ακόμα αυτό δεν ισχύει. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει επιβεβαίωση αυτής της αλήθειας. Μάθαμε, ελπίζαμε, από όλους εκείνους που ενθάρρυναν τα αντι-ρωσικά και ρωσοφοβικά συναισθήματα της ουκρανικής ηγεσίας και που ενθάρρυνε την απουσία ή την επιθυμία τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης όσο και της τρέχουσας κυβέρνησης του Κιέβου, να εκπληρώσουν διεθνείς νομικές συμφωνίες που κατοχυρώνονται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι οποίες ενέκριναν τις συμφωνίες του Μινσκ. Αυτό μπορεί να τελειώσει άσχημα, επειδή στην επιδίωξη της αποκατάστασης της βαθμολογίας του, τρέχοντος καθεστώτος του Κιέβου μπορεί κάλλιστα να διαλυθεί από τις απερίσκεπτες ενέργειες του”.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπήρξε λάβρος και απέναντι στην Τουρκία εξαιτίας των υποσχέσεων που έδωσε ο Ερντογάν προς τον Ουκρανό ομόλογο του Ζελένσκι, μια από τις οποίες ήταν και η επιπλέον πώληση τουρκικών μαχητικών drone’ s στην Ουκρανία. «Προτρέπουμε άμεσα όλες τις χώρες οι οποίες έχουν επικοινωνία, μεταξύ αυτών και η Τουρκία, να αναλύουν την κατάσταση και τις δίχως όρια μιλιταριστικές δηλώσεις του καθεστώτος στο Κίεβο. Τους προειδοποιούμε να μην δίδουν τροφή σε αυτά τα μιλιταριστικά αισθήματα».

Από την σφοδρή κριτική του Σεργκέι Λαβρόφ δεν ξέφυγαν ούτε οι ΗΠΑ. Με αφορμή την δυσαρέσκεια τους για την παρουσία του ρωσικού στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία, αντέστρεψε το νόμισμα. Όπως τόνισε: “μας ρωτούν τι κάνει η Ρωσία στα σύνορα με την Ουκρανία. Η απάντηση είναι πολύ απλή, ζούμε εκεί και αυτό είναι το δικό μας κράτος. Η ερώτηση είναι τι κάνουν οι ΗΠΑ μέσω των πολεμικών τους πλοίων και των στρατιωτών, που διαρκώς προετοιμάζουν κάτι στην Ουκρανία υπό την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα εδάφη των ΗΠΑ. Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα, που παραμένει αναπάντητο”.

ανταπόκριση από Μόσχα Αχιλλέας Πατσούκας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος