Η είδηση του θανάτου του Κινέζου οφθαλμίατρου Λι Ουενλιάνγκ από την Γουχάν που πρώτος προσπάθησε να σημάνει συναγερμό για την επιδημία του νέου κορονοϊού αντιμετωπίζοντας απειλές από τις κινεζικές αρχές, προκάλεσε την οργή των συμπατριωτών, την ώρα που συνεχίζει να αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των νεκρών. Οι αρχές αντιμέτωπες με την λαϊκή κατακραυγή διέταξαν έκτακτη έρευνα για την υπόθεση.
“Everything in the world can be suppressed except grief.”
The death of Doctor Li Wenliang has unleashed a wave of anger at the China’s handling of the #coronavirus crisis — and bold demands for more freedomhttps://t.co/7JqDWyecfa pic.twitter.com/aDmyLnIqxA
— AFP news agency (@AFP) February 7, 2020
Ο θάνατός του εντείνει και τις πολιτικές διαστάσεις που έχει πλέον η επιδημία. Ο 34χρονος Λι Ουενλιάνγκ, που έχει αναχθεί από τα ΜΜΕ σε «εθνικό ήρωα που ήταν διατεθειμένος να πει την αλήθεια», προσπάθησε στα τέλη Δεκεμβρίου να ενημερώσει τις αρχές για την εμφάνιση του νέου κοροναϊού στη Γουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι.
On December 30, Li Wenliang dropped a bombshell in his medical school alumni group on the popular Chinese messaging app WeChat: seven patients from a local seafood market had been diagnosed with a SARS-like illness and quarantined in his hospital. https://t.co/wtDjcTqclM
— CNN (@CNN) February 4, 2020
Έστειλε ένα μήνυμα σε συναδέλφους τους γιατρούς στην εφαρμογή WeChat προειδοποιώντας για έναν ιό που θεωρούσε ότι έμοιαζε με το Sars και από τον οποίο είχαν νοσήσει επτά άτομα από την τοπική ιχθυαγορά. Για το λόγο αυτό συνελήφθη μαζί με άλλους επτά ανθρώπους από την αστυνομία, με την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Στα μέσα κοινωνική δικτύωσης εμφανίστηκε επιστολή της αστυνομίας προς τον Λι, με ημερομηνία 3 Ιανουαρίου, στην οποία οι αρχές του ζητούσαν να υπογράψει κείμενο με το οποίο δεσμευόταν να σταματήσει αμέσως την παράνομη συμπεριφορά του και τον προειδοποιούσαν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα του ασκούσαν διώξεις.
Wuhan police “letter of reprimand” to Li Wenliang: translation and analysis https://t.co/XjPzprsFOB pic.twitter.com/rADbTYm0Zt
— The China Collection (@TheChinaCollect) February 6, 2020
Η είδηση του θανάτου του συγκλόνισε την κοινή γνώμη. Ηταν το θέμα που διαβάστηκε περισσότερο στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, με περισσότερες από 1,5 δισεκατομμύριο αναγνώσεις, ενώ ήταν θέμα συζήτησης και στην εφαρμογή αποστολής μηνυμάτων WeChat, όπου πολλοί εξέφρασαν την οργή και τη θλίψη τους.
Ο 34χρονος Λι πέθανε στο κεντρικό νοσοκομείο της Γουχάν, οι 11 εκατομμύρια κάτοικοι της οποίας έχει αποκλειστεί από τον υπόλοιπο κόσμο από τις 23 Ιανουαρίου. Ο ίδιος είχε ανακοινώσει την 1η Φεβρουαρίου ότι προσβλήθηκε από τον κορονοϊό.
Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνονται γιατροί στη Γουχάν να αποτίουν φόρο τιμής έξω από την πόρτα του δωματίου όπου βρισκόταν σε καραντίνα το τελευταίο διάστημα.
Αρχικά ανακοινώθηκε ο θάνατός του, με την είδηση να διαψεύδεται λίγο αργότερα για να επιβεβαιωθεί τελικά από τις αρχές.
«Πέθανε μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειές μας να τον σώσουμε», ανέφερε η κυβέρνηση της Ουχάν σε ανακοίνωσή της. «Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη και τα συλλυπητήριά μας. Αποτίουμε φόρο τιμής στον τρόπο που στάθηκε στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της επιδημίας και εκφράζουμε τα ειλικρινά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του!».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε στο Twitter «τη βαθιά του θλίψη» για τον θάνατό του.
At today’s #2019nCoV media briefing @DrMikeRyan was asked about reports that Dr Li Wenliang had passed away, and he expressed condolences.
WHO has no information on the status of Dr Li. pic.twitter.com/59UzWpcfa7
— World Health Organization (WHO) (@WHO) February 6, 2020
Αντιδρώντας στη λαϊκή οργή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για «τα ζητήματα που έθεσε ο λαός σχετικά με τον δρ. Λι Ουενλιάνγκ», αλλά και την αποστολή στην περιοχή μιας ομάδας ερευνητών της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς.
Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος