Κορυφώνεται η ένταση για τη Συρία – Διχασμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (video)

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν η κυβέρνηση και οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, με πιθανή σύμπραξη της Γαλλίας, δηλώνουν έτοιμες να εξαπολύσουν στρατιωτικά πλήγματα εναντίον του καθεστώτος Άσαντ.

Ανοιχτά της Συρίας πλέουν αμερικανικά πολεμικά πλοία, αναμένοντας σήμα για την ανάληψη δράσης, μετά τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για “σθεναρή απάντηση”, στις πληροφορίες για επίθεση με χημικά στην Ντούμα το περασμένο Σάββατο, που όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας, προειδοποίησε τις εταιρείες αεροπορικών μεταφορών να επιδείξουν μεγάλη προσοχή στον εναέριο χώρο της ανατολικής Μεσογείου τις επόμενες 72 ώρες. Κατά τον οργανισμό, πύραυλοι αέρος-εδάφους και πύραυλοι Κρουζ ίσως εκτοξευθούν την περίοδο αυτή και υπάρχει ενδεχόμενο διακοπής των ραδιοεπικοινωνιών και των συστημάτων υποβοήθησης της πλοήγησης.

Η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να απαντήσει στις αναφορές για μια επίθεση χημικών, δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, η οποία συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό και τον Γάλλο πρόεδρο.

Η Γαλλία, εφόσον λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε πλήγματα, θα στοχοθετήσει τις «εγκαταστάσεις με τα χημικά» του καθεστώτος και σε καμία περίπτωση τους «συμμάχους» της Δαμασκού, τη Ρωσία και το Ιράν, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.

Έκκληση στις ΗΠΑ να μην αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά της Συρίας απηύθυνε η Μόσχα. «Οι απειλές που διατυπώνετε έναντι της Συρίας θα έπρεπε να μας ανησυχούν, όλους μας, διότι μπορεί να βρεθούμε στα πρόθυρα ορισμένων πολύ λυπηρών και σοβαρών γεγονότων», είπε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια απευθυνόμενος στην Αμερικανίδα πρεσβευτή στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι. «Για άλλη μια φορά σας ζητώ, για άλλη μια φορά σας εκλιπαρώ, να απόσχετε από την υλοποίηση των σχεδίων που καταρτίζετε αυτή τη στιγμή για τη Συρία» τόνισε.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρέσβης στον Λίβανο Αλεξάντερ Ζασίπκιν, δήλωσε ότι θα καταρριφθούν οποιοιδήποτε αμερικανικοί πύραυλοι ριφθούν στη Συρία προσθέτοντας ότι στο στόχαστρο θα μπουν επίσης τα σημεία προέλευσής τους. “Αν υπάρξει πλήγμα από τους Αμερικανούς τότε (…) οι πύραυλοι θα καταρριφθούν και ακόμη και στα σημεία από τα οποία προήλθαν οι πύραυλοι θα ριφθούν πυρά”, τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ al-Manar TV.

Χθες το ΣΑ του ΟΗΕ απέρριψε την αμερικανική αλλά και την πρόταση της Μόσχας για τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων ανακοίνωσε ότι στελέχη του θα μεταβούν στην περιοχή, για να διενεργήσουν έρευνα όσον αφορά την φερόμενη επίθεση με νευροπαραλυτικό αέριο, που έχει καταγγελθεί ότι στοίχισε τη ζωή σε έως και 60 ανθρώπους.

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος