Κορονοϊός: Περισσότερες ελευθερίες από σήμερα για το Ην. Βασίλειο

Η 12η Απριλίου σηματοδοτεί την έναρξη του δεύτερου σταδίου της άρσης των περιορισμών του χάρτη πορείας στην Αγγλία με «προσεκτικό αλλά μη αναστρέψιμο» τρόπο , σχεδόν τρεισήμισι μήνες μετά . «Να συμπεριφερθούν υπεύθυνα» ζήτησε από τους πολίτες ο Μπόρις Τζόνσον καθώς οι κανόνες χαλαρώνουν «Σήμερα είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου για την ελευθερία».

Ανοίγουν ξανά τα καταστήματα λιανικής τα οποία θα παρατείνουν τις ώρες λειτουργίας τους από τις 7πμ έως τις 10μμ για να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές χωρίς να δημιουργείται συνωστισμός όπως είχε παρατηρηθεί τον Δεκέμβριο . Πολλά από τα καταστήματα έχουν λάβει επιπλέον μέτρα τοποθετώντας γυαλί ασφαλείας στα ταμεία , συστήματα ουράς, σήμανση κοινωνικής απόστασης, καλύτερο αερισμό και συχνότερο καθαρισμό σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών

Επιτρέπονται τα αθλήματα σε εσωτερικούς χώρους, ανοίγουν τα γυμναστήρια και τα κολυμβητήρια , τα κομμωτήρια και οι χώροι αισθητικής , βιβλιοθήκες, ζωολογικοί κήποι και θεματικά πάρκα.

Από σήμερα ανοίγουν ξανά τις πόρτες τους οι παμπς και τα εστιατόρια στην Αγγλία όμως ουσιαστικά θα λειτουργήσουν μόνο το 40% που διαθέτουν υπαίθριους χώρους όπως κήπο.

Επιτρέπεται η διανυκτέρευση σε αυτόνομα καταλύματα με μέλη του ίδιου νοικοκυριού . Όμως διαφορετικά νοικοκυριά δεν μπορούν να αναμειχθούν σε εσωτερικούς χώρους ενώ επιτρέπονται οι γάμοι με περιορισμένο αριθμό καλεσμένων ως 15 άτομα

Η εταιρεία BrightHR, η οποία παρακολουθεί περισσότερους από 10.000 χώρους εργασίας, δήλωσε: «Η 12η Απριλίου είναι η ήμερα όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο θα επισκεφτούν παμπ και οκτώ εκατομμύρια καταναλωτές καταστήματα ενώ την επόμενη εβδομάδα, 24 εκατομμύρια καταναλωτές , δηλαδή το ήμισυ του πληθυσμού της Αγγλίας εκτιμάται ότι θα πάνε για μπύρα ή στην αγορά .

Ανοσία αγέλης

Την ανοσία της αγέλης αποκτά σήμερα η Βρετανία. Τα τρία τέταρτα των Βρετανών, δηλαδή το 73,4% έχει ανοσία είτε μέσω των εμβολιασμών είτε επειδή έχει νοσήσει από τον ιό σύμφωνα με τα στοιχεία του University College London (UCL) , που αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην εφημερίδα Telegraph . Τα δεδομένα του UCL υποδηλώνουν επίσης ότι, τους επόμενους μήνες, το επίπεδο που απαιτείται για την ανοσία της αγέλης θα μειωθεί σημαντικά με τη Βρετανία να χρειάζεται μόνο 40% προστασία μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού για να είναι απολύτως ασφαλής.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο που καταγράφει 7 θανάτους και 1730 ημερήσια κρούσματα .

Επιπλέον περισσότεροι από 7.000.000 άνθρωποι έχουν πλέον εμβολιαστεί πλήρως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης ενώ 32.131.353 άτομα έχουν κάνει την πρώτη δόση.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος