Κομισιόν: Παράταση μέχρι τέλος Ιουνίου για το μηχανισμό ελέγχου εξαγωγών εμβολίων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκτεινε μέχρι το τέλος Ιουνίου τον μηχανισμό διαφάνειας και έγκρισης για τις εξαγωγές εμβολίων COVID-19. H απόφαση ακολουθεί τις επίμονες καθυστερήσεις σε ορισμένες από τις παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ. Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι «οι πρώτες εβδομάδες από την εφαρμογή αυτού του μέσου έδειξαν ότι δεν συνέβησαν οι διαταραχές του εμπορίου που φοβούνται πολλοί.

Από την εισαγωγή του μέτρου, οι αποστολές εγκρίθηκαν σε περισσότερες από 30 χώρες. Αυτό επιβεβαιώνει ότι ακόμη και σε μια πολύ κρίσιμη κατάσταση υγείας, η ΕΕ έχει καταβάλει σημαντική προσπάθεια για να είναι ένας αξιόπιστος και υπεύθυνος εμπορικός εταίρος».

Παράλληλα, η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, τόνισε ότι η ΕΕ περιμένει «από εταιρείες με τις οποίες έχει υπογράψει σύμβαση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των πολιτών της ΕΕ. Η ΕΕ εξάγει πολύ σημαντικούς όγκους εμβολίων COVID-19, σύμφωνα με τη δέσμευσή μας για παγκόσμια αλληλεγγύη. Ωστόσο, δεν τηρούν όλες οι εταιρείες τις συμφωνίες τους με την ΕΕ, παρά το γεγονός ότι έχουν λάβει προκαταβολή για επαρκή παραγωγή».

Ο μηχανισμός άδειας εξαγωγής ισχύει μόνο για εξαγωγές από εταιρείες με τις οποίες η ΕΕ έχει συνάψει Προκαταρκτικές Συμφωνίες Αγοράς. Αυτές οι συμφωνίες δεσμεύουν τους παραγωγούς εμβολίων να παραδώσουν στα κράτη μέλη της ΕΕ έναν προκαθορισμένο αριθμό εμβολίων. Ο μηχανισμός προβλέπει άδειες εξαγωγής εμβολίων COVID-19 εκτός ΕΕ.

Αρχικά τέθηκε σε εφαρμογή στις 30 Ιανουαρίου 2021, και με χρονικό πλαίσιο που διαρκεί έως τις 12 Μαρτίου 2021. Ο νέος κανονισμός παρατείνει τη διάρκεια αυτού του μηχανισμού έως τα τέλη Ιουνίου 2021.

Βρυξέλλες-Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος