Κλιμάκωση έντασης ΗΒ- Γαλλίας: Το Ναυτικό στέλνει ο Τζόνσον να υπερασπίσει το Τζέρσεϋ από τους Γάλλους ψαράδες

Το Ναυτικό στέλνει ο Τζόνσον να υπερασπίσει το Τζέρσεϋ από τους Γάλλους ψαράδες.

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στη Μεγάλη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον στέλνει δύο περιπολικά σκάφη του βασιλικού Ναυτικού για να “προστατεύσει” τη νήσο Τζέρσεϋ στα βόρεια της Γαλλίας από την απειλή ενός γαλλικού αποκλεισμού.

Η δραματική κίνηση έγινε όταν οι Γάλλοι ψαράδες “υποστηριζόμενοι από υπουργούς της κυβέρνησης Μακρόν” κατά την εφημερίδα Sun, δεσμεύτηκαν να αποκλείσουν το νησί εκτός και αν μπορούσαν να αλιεύσουν περισσότερο στα βρετανικά νερά, μια απειλή που χαρακτηρίστηκε ως “πράξη πολέμου”.

Η έντονη διαμάχη ξέσπασε αφού οι αρχές του νησιού – το οποίο τελεί υπό την προστασία της Βρετανίας – έδιωξε γαλλικές τράτες που είχαν απαιτήσεις για άδεια αλιείας μετά το Brexit.

Περίπου 100 γαλλικά αλιευτικά σκάφη πρόκειται να πλεύσουν στο λιμάνι του Τζέρσεϋ την Πέμπτη 6 Μαίου στο πλαίσιο διαμαρτυρίας ενάντια στους νέους κανόνες, δήλωσε ο αρχηγός της αλιείας για την περιοχή της Νορμανδίας, δήλωσε ο Dimitri Rogoff.

Προκειμένου να προστατεύσει το νησί από τον αποκλεισμό ο Βρετανός πρωθυπουργός στέλνει δύο πλοία του Βασιλικού ναυτικού, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Υπουργοί της κυβέρνησης Τζόνσον βρίσκονται σε επαφή με τους ομολόγους τους στη Γαλλία προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος