Κλιμάκωση εχθροπραξιών στη Γάζα- Αυξάνονται οι νεκροί (video)

Την επομένη των συγκρούσεων που προκάλεσαν τον θάνατο 10 ανθρώπων στον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας, ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 22 καθώς η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας με στόχο, όπως ανακοινώθηκε την Ισλαμική Τζιχάντ. Προσπάθεια αποκλιμάκωσης ανέλαβε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Νικολάι Μλαντένοφ.

https://twitter.com/yosighh/status/1194548517269889024?s=20

«Σταματήστε τις επιθέσεις σας, διαφορετικά θα δεχθείτε και άλλα πλήγματα», προειδοποίησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την έναρξη της συνεδρίασης του «συμβουλίου ασφαλείας» του Ισραήλ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε και να υπερασπιστούμε τη χώρα μας και αν πιστεύουν ότι οι ρουκέτες θα μας αποδυναμώσουν ή θα μας κάνουν να χάσουμε την αποφασιστικότητά μας, κάνουν λάθος», τόνισε ο Νετανιάχου.

Στις ισραηλινές πόλεις Νετιβότ και Ασκελόν ήχησαν και πάλι οι σειρήνες, προειδοποιώντας τους πολίτες για την εκτόξευση ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με ανακοινωθέν του στρατού.

Από χθες περίπου 250 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα προς το Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα, ενώ η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές.

Ο βασικός στόχος των χθεσινών ισραηλινών επιδρομών ήταν ο διοικητής της Ισλαμικής Τζιχάντ Μπάχα Αμπού αλ Άτα και της συζύγου του Άσμα.

Ηλικίας 41 ετών ο αλ Άτα ήταν πατέρας πέντε παιδιών και είχε ενταχθεί στην Ισλαμική Τζιχάντ τη δεκαετία του 1990. Ήταν διοικητής της οργάνωσης στη βόρεια Γάζα, από όπου οργάνωσε τις εκτοξεύσεις πολλών ρουκετών εναντίον του Ισραήλ.

«Ήταν υπεύθυνος για πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις, εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του κράτους του Ισραήλ αυτούς τους τελευταίους μήνες και είχε σκοπό να διαπράξει άμεσα επιθέσεις», επεσήμανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Για πρώτη φορά τη σύγχρονη εποχή το Ισραήλ κάνει διάκριση μεταξύ της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ», επεσήμανε ο πολιτικός αναλυτής Μπεν Κασπίτ στην εφημερίδα Maariv. «Το Ισραήλ αποκλίνει από τη βασική του θέση, σύμφωνα με την οποία η Χαμάς, ως αυτή που διαθέτει την εξουσία στη Γάζα, θα πρέπει να πληρώνει το τίμημα για όσα συμβαίνουν εκεί», επισημαίνουν αναλυτές.

Χαμάς και Ισραήλ έχουν επιδοθεί σε τρεις πολέμους στη Λωρίδα της Γάζας από το 2008. Όμως η οργάνωση αυτή, που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα, ενέκρινε την εκεχειρία με το Ισραήλ, έπειτα από μεσολάβηση του ΟΗΕ, της Αιγύπτου και του Κατάρ, κάτι που δεν έχει κάνει η Ισλαμική Τζιχάντ.

Πηγή: ΕΡΤ,ΑΠΕ,AFP- Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος