Κίνα: Διαρροή αρχείων ρίχνει φως στον εγκλεισμό Ουϊγούρων σε κέντρα της επαρχίας Σιντζιάνγκ

Μια διαρροή αρχείων που φέρεται να ανήκουν στην κινεζική αστυνομία, μεταξύ των οποίων χιλιάδες φωτογραφίες – ανάμεσά τους γυναικών, ανήλικων και ηλικιωμένων – ρίχνει φως στην κατάσταση των μουσουλμάνων Ουϊγούρων στη Σιντζιάνγκ.

Τα έγγραφα αυτά δημοσίευσε σήμερα μια ομάδα 14 διεθνών ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων το περιοδικό Der Spiegel, η Βαυαρική Ραδιοτηλεόραση BR, το BBC, η USA Today και η Le Monde, την ώρα που η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπασελέ, ξεκινά μια πολυαναμενόμενη επίσκεψη σε αυτήν την τεράστια περιοχή της βορειοδυτικής Κίνας.

Παραδόθηκαν από μια ανώνυμη πηγή στον Γερμανό ερευνητή Άντριαν Τσεντς, τον πρώτο που είχε κατηγορήσει το 2018 το κινεζικό καθεστώς για εγκλεισμό τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου Ουιγούρων σε κέντρα πολιτικής αναμόρφωσης.

Το Πεκίνο διέψευδε πάντα αυτόν τον αριθμό, κάνοντας λόγο για «ψέμα του αιώνα» και δηλώνοντας πως τα κέντρα αυτά είναι στην πραγματικότητα «κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης» που αποσκοπούν στην αποριζοσπαστικοποίηση των ανθρώπων που παρακινούνται από τον ισλαμισμό ή τις αυτονομιστικές ιδέες.

Όμως τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα αποδεικνύουν πως η παρουσία «εκπαιδευόμενων» στα κέντρα αυτά δεν έχει τίποτα το εθελοντικό. «Διαλύουν το λούστρο της κινεζικής προπαγάνδας», δήλωσε ο Τσεντς στο BBC.

Τα αρχεία περιλαμβάνουν τουλάχιστον 2.800 φωτογραφίες ταυτότητας κρατουμένων, μεταξύ αυτών της Ζεϊτουνιγκούλ Αμπλέxετ, μιας 17χρονης έφηβης που συνελήφθη επειδή είχε ακούσει μια απαγορευμένη ομιλία, και του Μπιλάλ Κασίμ, 16 ετών, που καταδικάστηκε για τις σχέσεις του με άλλους κρατούμενους.

Μια σκελετωμένη γυναίκα, ονόματι Ανίχαν Χάμιτ, που ήταν 73 ετών όταν συνελήφθη, είναι η πιο ηλικιωμένη του καταλόγου.

Μια άλλη εικόνα δείχνει φρουρούς που κρατούν ρόπαλα, ενώ υποτάσσουν έναν αλυσοδεμένο κρατούμενο.

Τα έγγραφα πιστοποιούν την ιδέα μιας καταστολής που έχει διαταχθεί από την κορυφή του κινεζικού κράτους.

Ομιλία που αποδίδεται στον υπουργό Αστυνομίας Ζιάο Κέζι το 2018 αναφέρει πως ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διέταξε την επέκταση αυτών των κέντρων κράτησης. Σύμφωνα με τον Ζιάο, τουλάχιστον δύο εκατομμύρια κάτοικοι της νότιας Σιντζιάνγκ «είχαν επηρεαστεί σοβαρά από την παρείσφρηση της εξτρεμιστικής σκέψης».

Οι Ουϊγούροι αποτελούν σχεδόν την πλειονότητα του πληθυσμού της Σιντζιάνγκ (26 εκατομμύρια κάτοικοι).

Σε μια ομιλία το 2017, ο Τσεν Κουανγκούο, τότε επικεφαλής της περιοχής, διέτασσε τους φρουρούς να πυροβολούν και να σκοτώνουν όσους προσπαθούσαν να δραπετεύσουν και να «επιτηρούν στενά τους πιστούς».

Το Πεκίνο αρνήθηκε κατηγορηματικά τα συμπεράσματα του Άντριαν Τσεντς.

Δεν είναι παρά «το τελευταίο μέχρι σήμερα παράδειγμα της δυσφήμησης της Σιντζιάνγκ από αντικινεζικές δυνάμεις», δήλωσε σήμερα ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Για «σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σε βάρος των Ουϊγούρων έκανε λόγο η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ, αναφερόμενη σε «συγκλονιστικές αναφορές και νέα ντοκουμέντα» που ήρθαν στο φως. Η υπουργός δήλωσε ακόμη ότι έθεσε το ζήτημα στον κινέζο ομόλογό της Γουάνγκ Γι κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης διάρκειας μίας ώρας που είχε σήμερα μαζί του.

«Νομίζω ότι όλοι όσοι βλέπουν αυτές τις φωτογραφίες αισθάνονται ρίγη. Είναι ανησυχητικά και τρομακτικά και υποστηρίζουν αυτό που υπήρχε εδώ και καιρό ως πληροφορία για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων (…) Δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να αγνοήσει ή να αποσιωπήσει», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πολωνό ομόλογό της Ζμπίγκιεφ Ράου και πρόσθεσε ότι «εναπόκειται κυρίως στην Κίνα να καταστήσει σαφές πώς αισθάνεται για αυτό και να εξηγήσει την προηγούμενη στάση της, ότι δεν υπήρξε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Σινγιάνγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος