Κεντρική -Λατινική Αμερική: Χιλή, Βολιβία και Ονδούρα σε αναταραχή (video)

Στον απόηχο των βίαιων ταραχών σε Αργεντινή και Ισημερινό, συνεχίζεται ο αναβρασμός στη Χιλή ενώ στις εστίες ανάφλεξης ανά την Λατινική- Κεντρική Αμερική προστέθηκαν η Βολιβία και η Ονδούρα.

Στη Χιλή, από την έναρξη των ταραχών, τη 18η Οκτωβρίου, έχουν χάσει τη ζωή τους 24 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και  τετράχρονο παιδί. Τουλάχιστον πέντε νεκρούς πολίτες από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία ενώ καταγγελίες ανεβάζουν τα θύματα σε τουλάχιστον 13. Από τους 584 τραυματίες, οι 245 υπέστησαν τραύματα από σφαίρες.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πληθαίνουν τα βίντεο με περιστατικά υπερβολικής βίας από ένστολους. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση όπου διαδηλωτές που σχηματίζουν το σήμα της ειρήνης, εκφοβίζονται από τις υδροφόρες της αστυνομίας, η οποία στη συνέχεια άνοιξε πυρ.

Μέσα σε μία εβδομάδα κατάστασης έκτακτης ανάγκης, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 6.000 ανθρώπους.

Η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ — τέως πρόεδρος της Χιλής — ανακοίνωσε την αποστολή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για νε ερευνηθούν οι καταγγελίες για ακρότητες.

Ωστόσο ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης του Πινιέρα, ο Αλμπέρτο Εσπίνα, διαβεβαιώνει ότι “ο στρατός δρα για να προστατεύει τα δικαιώματα των Χιλιανών, όχι για να τα παραβιάζει”.

Οι διαδηλωτές απαιτούν να γυρίσουν «στους στρατώνες τους» οι 20.000 άνδρες των ένοπλων δυνάμεων, που αναπτύχθηκαν στους δρόμους για πρώτη φορά μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990) και να ληφθούν μέτρα για να ξεπεραστούν τα κοινωνικά προβλήματα που οδήγησαν στη χειρότερη κρίση της τελευταίας τριακονταετίας στη Χιλή.

Μετεκλογική βία στη Βολιβία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε να διεξαχθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βολιβία — όπου η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων πυροδότησε καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί νοθείας και βίαια επεισόδια.
Την διαφορά 10,56% και το ποσοστό 47,07% που εξασφάλισε ο πρώτος αυτόχθονας πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής, ‘Εβο Μοράλες, αμφισβητεί  ο κεντρώος αντίπαλος του στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, Κάρλος Μέσα, (έλαβε το 36,51% ) και καταγγέλλοντας νοθεία καλεί τους ψηφοφόρους του να παραμείνουν στους δρόμους.

Βίαιες ταραχές και στην Ονδούρα

Στην πρωτεύουσα Τεγουσιγάλπα οι δυναμεις ασφαλείας επενέβησαν κατά διαδηλωτών της αντιπολίτευσης που έχουν αποκλείσει δρόμους, ενώ κτήρια παραδίδονται στις φλόγες.

Η αντιπολίτευση ζητά παραίτηση του προέδρου Χερνάντεζ, τον οποίο κατηγορεί, για χρηματισμό από διακινητές ναρκωτικών στις πρόσφατες εκλογές.

Ρεπορτάζ:’Αγις Μενούτης
Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος