Καταστροφικές πυρκαγιές στη Δυτ. Αυστραλία – Περισσότερα από 30 καμένα σπίτια

Ανταπόκριση – Αυστραλία: Αλέκος Μάρκελλος

Οι αρχές αναφέρουν ότι το 80% των ακινήτων στο Tilden Park έχουν χαθεί από μια ιδιαίτερα μεγάλης έκτασης, και επιθετική στην πορεία της πυρκαγιά η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτη από χθες στα ανατολικά του Περθ στη Δυτική Αυστραλία.
Η πυρκαγιά ξεκίνησε χθες το μεσημέρι και είχε γρήγορη εξάπλωση.

Ο αριθμός των χαμένων σπιτιών δεν επιβεβαιώνεται, αλλά υπολογίζονται σε περισσότερα από 30 κατοικίες και άλλα κτίσματα.
Ο πρωθυπουργός της Πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας Mark McGowan χαρακτήρισε ως “εξαιρετικά επικίνδυνη την εξέλιξη της πυρκαγιάς”, η οποία λόγω της αλλαγής της κατεύθυνσης των ισχυρών ανέμων νωρίτερα, έλαβε γρήγορα μεγαλύτερες διαστάσεις με την περίμετρο του μετώπου να ξεπερνά τα 60 χλμ.

Η αρμόδια υπηρεσία DFES εκτιμά ότι έχει χαθεί το 80 τοις εκατό όλων των ακινήτων στην αγροτική περιοχή του Tilden Park στο Gidgegannup”, δήλωσε ο κ. McGowan. “Το DFES θα διεξάγει έρευνες σε μια προσπάθεια να εξακριβωθεί αν υπάρχει απώλεια ζωής», τόνισε.
Έχει εκδοθεί προειδοποίηση έκτακτης ανάγκης για τμήματα των περιοχών Mundaring, Chittering και Northam και της πόλης Swan.
Οι αρχές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει πόσα σπίτια έχουν χαθεί, αλλά τα εναέρια πλάνα δείχνουν ότι πολλές ιδιοκτησίες έχουν χαθεί από την πυρκαγιά που διπλασιάστηκε σε μέγεθος μέσα σε μια νύχτα, καίγοντας 7.000 εκτάρια.

Ο κ. McGowan είπε ότι είχε ενημερώσει τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό Scott Morrison για την πυρκαγιά νωρίτερα σήμερα το πρωί.
“Αυτή τη στιγμή η Δυτική Αυστραλία μάχεται δύο διαφορετικά είδη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης”, τόνισε αναφερόμενος στην πυρκαγιά και το αυστηρό lockdown λόγω των έκτακτων μέτρων για τον kορονοιό που ελήφθησαν μόλις την προηγούμενη ημέρα.

Ο δήμαρχος της πόλης Swan, Kevin Bailey, δήλωσε ότι οι απώλειες περιουσιακών στοιχείων φαίνεται να είναι «σημαντικές». “Φαίνεται ότι υπάρχει κάποια σημαντική απώλεια ιδιοκτησίας, περιμένουμε απλώς την επιβεβαίωση των αριθμών, αλλά κοιτάζουμε κάπου κοντά σε 30 σπίτια που πιθανώς χάθηκαν”, είπε στο Αυστραλιανό δίκτυο ABC.

“Η φωτιά ήταν πολύ επιθετική κατά τη διάρκεια της νύχτας, ήταν πολύ ισχυρός ο άνεμος στο Περθ χθες το απόγευμα και μέχρι χθες το βράδυ. Η φωτιά έχει πλέον βγει από τους λόφους προς το επίπεδο μέρος των πεδιάδων, οπότε υπάρχει πολύς καπνός στα βόρεια προάστια του Περθ και ορισμένα από τα προάστια μας επηρεάζονται πολύ από αυτόν τον καπνό”, ανέφερε ο κ. Bailey.

Κέντρα εκκένωσης έχουν δημιουργηθεί στο συγκρότημα Brown Park στο Swan View και στο Swan για τους δεκάδες κατοίκους που χρειάστηκε να εκκενωθούν. Ο αναπληρωτής επίτροπος επιχειρήσεων στο Τμήμα Υπηρεσιών Πυροσβεστικής και Έκτακτης Ανάγκης, Craig Waters, είπε νωρίτερα στο ABC Local Radio ότι οι υπάρχουν δύο τραυματίες πυροσβέστες. “Έν ας πυροσβέστης έχει επιφανειακά εγκαύματα στο αυτί του”, είπε. “Συνέχισε πάραυτα στη μάχη όλη τη νύχτα». Ο κ. Waters είπε ότι μια αλλαγή στην κατεύθυνση του ανέμου περίπου στις 8 π.μ. τοπική ώρα ήταν ανησυχητική, με την άσκηση πίεσης στη νότια πλευρά του μετώπου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος