“Κατάρριψη” λένε ΗΠΑ, Ολλανδία, Βρετανία, Καναδάς- Το Ιράν ζητά συνεργασία της Boeing (video)

“Σοβαρές” χαρακτηρίζονται οι ενδείξεις ότι το ουκρανικό αεροσκάφος που συνετρίβη κοντά στην Τεχεράνη, χτυπήθηκε  από ιρανικό πύραυλο, πιθανόν από αυτούς που έπληξαν αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ. Το Ιράν παρά την αρχική άρνηση, κάλεσε τελικά ξένους εμπειρογνώμονες εμμένοντας πάντως στην εκδοχή της μηχανικής βλάβης. Kατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, επισημάνθηκε ότι “τίποτα δεν πρέπει να κρυφτεί κάτω από το χαλί”, καλώντας για διαφάνεια στις έρευνες.

Η Τεχεράνη πάντως ανακοίνωσε ότι το επόμενο 24ωρο θα προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με τα αίτια της συντριβής του ουκρανικού αεροσκάφους, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars, ενώ δεκαμελής ομάδα από τον Καναδά είναι «καθ’ οδόν» προς το Ιράν.

“‘Εκρηξη δύο πυραύλων εδάφους-αέρος”

“Η λάμψη στην πραγματικότητα  είναι η έκρηξη δύο πυραύλων εδάφους-αέρος”, μεταδίδει το δίκτυο CBS ενώ την ίδια ώρα η αμερικανική εφημερίδα  New York Times δημοσίευσε βίντεο  στο οποίο φαίνεται πύραυλος να χτυπά το Boeing των ουκρανικών αερογραμμών στον αέρα, πριν εκείνο συντριβεί στο έδαφος.

Μάλιστα η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι έχει επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του βίντεο.

Σε δεύτερο βίντεο από το Associated Press, καταγράφεται η λάμψη στον αέρα και η συντριβή του αεροσκάφους.

  “Κατάρριψη” λένε ΗΠΑ, Ολλανδία, Βρετανία και Καναδάς  

Το αεροπλάνο καταρρίφθηκε κατά λάθος από πυραύλους των Ιρανών, που το πέρασαν για μαχητικό υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία και ο Καναδάς.

Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες της διαβίβασαν σημαντικά δεδομένα για τη συντριβή του Μπόινγκ.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν και έντεκα Ουκρανοί.

Το Κίεβο έχει στείλει 50 ειδικούς στο Ιράν προκειμένου να συμμετάσχουν στην έρευνα για τη συντριβή του Boeing 737 της Ukraine International Airlines (UIA).

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, λίγο νωρίτερα είπε ότι το ουκρανικό αεροσκάφος «κατά πάσα πιθανότητα» χτυπήθηκε από ιρανικό πύραυλο. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η Ουάσινγκτον θα περιμένει να διεξαχθεί η έρευνα προτού να καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα.

“Διαθέτουμε απόρρητες πληροφορίες από πολλές πηγές, που συγκλίνουν ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος. Αυτό ίσως να έγινε χωρίς πρόθεση”, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζαστίν Τριντό.

Το Ιράν, το οποίο προκρίνει το σενάριο της μηχανικής βλάβης και αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή, ζήτησε τη συνεργασία εμπειρογνωμόνων της Boeing αλλά και εκπροσώπων από την Ουκρανία και τον Καναδά, που μετρά 63 από τα συνολικά 176 θύματα.

Στη δημοσιότητα βίντεο με τα δύο μαύρα κουτιά

Η Τεχεράνη έδωσε στη δημοσιότητα “ό,τι απέμεινε” από τα μαύρα κουτιά με τα δεδομένα της πτήσης, προειδοποιώντας ότι θα χρειαστούν ακόμα και δύο μήνες για να εξεταστούν πλήρως.

“Έχουμε προσκαλέσει τους κατασκευαστές, που είναι Αμερικανοί, τους έχουμε ενημερώσει και έχουν δεχτεί, αλλά θα αποφασίσουμε τον τρόπο της συνεργασίας μας αργότερα”, δήλωσε ο επικεφαλής της Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν.

“Επιβεβαιώνουμε ότι το αεροπλάνο καιγόταν επί 60 ή 70 λεπτά, όμως το να πει κανείς “ότι επλήγη από κάτι δεν είναι σωστό από επιστημονική άποψη”, τόνισε ο πρόεδρος της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν, Αλί Αμπεντζαντέχ.

«Θα αποφασίσουμε με τους Ιρανούς το πού θα πάνε τα μαύρα κουτιά, αν θα αποκρυπτογραφηθούν στο Ιράν. Εμείς θέλουμε να αποκρυπτογραφηθούν στο Κίεβο», τόνισε ο Ουκρανός υπουργός, τόνισε εκπρόσωπος της ουκρανικής κυβέρνησης.

Αυτόπτης μάρτυρας για την εκδοχή μηχανικής βλάβης

Την ιρανική εκδοχή της μηχανικής βλάβης, επιβεβαιώνει αυτόπτης μάρτυρας σε ρεπορτάζ της γαλλικής δημόσιας τηλεόρασης.

“Είδα το αεροπλάνο να πετάει πάνω από τα σπίτια με τη μία μηχανή να έχει πάρει φωτιά. Χτύπησε ένα πυλώνα, αναποδογύρισε και η ουρά του αεροσκάφους χτύπησε στο έδαφος. Μετά σύρθηκε εκατοντάδες μέτρα”, αναφέρει φερόμενος αυτόπτης μάρτυρας, σε ρεπορτάζ της γαλλικής τηλεόρασης.

Νωρίτερα στο Twitter είχαν αναρτηθεί ωστόσο φωτογραφίες που άφηναν να εννοηθεί ότι το σημείο της συντριβής είχε καθαριστεί με μπουλντόζες.

Ευρωπαϊκές αερογραμμές ανέστειλαν πτήσεις προς Ιράν

Η Lufthansa και η Austrian Airlines ανέστειλαν τις πτήσεις τους προς το Ιράν έως τις 20 Ιανουαρίου, ενώ άλλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες, όπως η Air France ή η British Airways έχουν σταματήσει τις πτήσεις τους μετά την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της χώρας το 2018.

Στο μεταξύ, η Υπηρεσία Μεταφορών της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι ανέστειλε προσωρινά τις πτήσεις της Iran Air ανάμεσα στη Σουηδία και το Ιράν.

«Ο λόγος είναι η αβεβαιότητα γύρω από το δυστύχημα και η ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας», ανακοινώθηκε, ενώ η Σουηδία θρηνεί 7 νεκρούς από τη συντριβή.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: ‘Αγις Μενούτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος