Καπιτώλιο: Καταζητούνται από το FBI εισβολείς – Ανάμεσά τους και βομβιστής (video)

Νέα βίντεο από την εισβολή των φανατικών οπαδών του Τράμπ στο Καπιτώλιο, αποκαλύπτει το χάος και τη σύγχυση που επικράτησε επί ώρες. Ο απερχόμενος πρόεδρος τώρα, υπόσχεται για ομαλή μετάβαση της εξουσίας, ενώ ακόμη ένας νεκρός προστέθηκε στον τραγικό απολογισμό των βίαιων επεισοδίων.

Όσο περνούν οι ώρες από την εισβολή κ έρχονται στο φως περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο οργανώθηκε ο όχλος και για το ποιες ήταν οι πραγματικές διαθέσεις κάποιων εξ αυτών, τόσο μεγαλώνει η οργή, ο θυμός αλλά και η ανησυχία εδώ στην Αμερική. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι όχι μόνο κάποιοι είχαν βαρύ οπλισμό κατά την εισβολή, αλλά αναζητούσαν τον αντιπρόεδρο Πενς για να τον σύρουν έξω και να τον κρεμάσουν σε δέντρο ως προδότη για παραδειγματισμό. Στο στόχαστρο τους ήταν και η Νάνσι Πελόζι ,κάτι που το ξέραμε από την πρώτη στιγμή, καθώς βλέπαμε τα σχετικά πανό με τα υβριστικά συνθήματα δίπλα στο όνομα της. Υπάρχουν πληροφορίες πως εκτός από εκτελέσεις κάποιοι είχαν στο μυαλό τους και απαγωγές βουλευτών και γερουσιαστών. Οι λιγοστές δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν τουλάχιστον να φυγαδεύσουν εγκαίρως τα υψηλόβαθμα αυτά στελέχη, σε αντίθετη περίπτωση κανείς δεν γνωρίζει πως θα είχε εξελιχθεί η κατάσταση.

Οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι το Πεντάγωνο είχε δώσει εντολή στην εθνική φρουρά να έχει σχεδόν διακοσμητικό ρόλο, χωρίς οπλισμό, χωρίς την δυνατότητα να επέμβει, η να ενισχύσει κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες που θα προέκυπταν άλλες υπηρεσίες ασφαλείας, είναι πραγματικά εξοργιστικές και απαντούν αν θέλεις στο ερώτημα γιατί φτάσαμε εκεί που φτάσαμε. Ακόμη και όταν η αστυνομία του Καπιτωλίου και η δήμαρχος εκλιπαρούσαν για ενίσχυση των δυνάμεων η στάση του πενταγώνου ήταν αδικαιολόγητα διστακτική με την δικαιολογία όπως αποδεικνύεται τώρα, ότι η εικόνα του στρατού στο αμερικανικό Καπιτώλιο, θα ήταν μια εικόνα που θα διέσυρε την χώρα. Να θυμίσουμε ότι χρέη υπουργού άμυνας ασκεί εδώ και δυο μήνες ο Κρίστοφερ Μίλερ, προσωπική επιλογή του κ. Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μαζί με τα παιδιά και τους συνεργάτες του, καμάρωνε από τις οθόνες το πλήθος που συγκέντρωσε στην Ουάσιγκτον για να τον υπερασπιστεί και να σταματήσει την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος. Λίγο αργότερα εκφώνησε την εμπρηστική ομιλία, η οποία υποκίνησε την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο. Δεν ηγήθηκε της πορείας, όπως είχε πει, αλλά παρακολούθησε από την τηλεόραση στο Λευκό Οίκο το χάος που προκλήθηκε στο όνομά του.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος παραμένει στον Λευκό Οίκο, απομονωμένος, καθώς πολλοί συνεργάτες και δύο υπουργοί έχουν παραιτηθεί και άλλοι αποφεύγουν να τον συναντήσουν. Ακόμη περισσότερες είναι οι επικρίσεις από Ρεπουμπλικανούς που τον θεωρούν προσωπικά υπεύθυνο για ανταρσία.

Αν και ο Τραμπ αναγνώρισε τελικά ότι δεν θα παραμείνει στη θέση του, οι Δημοκρατικοί ετοιμάζουν τη διαδικασία για την δεύτερη παραπομπή του, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην αμερικανική ιστορία. Λένε ότι θα σταματήσουν μόνο αν ο αντιπρόεδρος Πενς επικαλεστεί την 25η τροπολογία και τον αντικαταστήσει αμέσως.

Το σενάριο της 25ης συζήτησαν κορυφαίοι υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο Πομπέο και ο Μνιούτσιν. O Μάικ Πενς που αντιστάθηκε σε όλες τις πιέσεις του Τραμπ να παραβιάσει το Σύνταγμα απορρίπτει αυτήν την επιλογή. Σύμφωνα με μαρτυρίες πάντως, ο Τραμπ έβρισε κατάμουτρα τον Πενς αυτήν την εβδομάδα και δεν αποκλείεται να μην ξαναμιλήσει ο ένας στον άλλο.

“Γνωρίζω τον Μάικ Πενς εδώ και πολλά χρόνια. Δεν έχω ξαναδεί τον Πενς τόσο θυμωμένο όσο ήταν σήμερα”, δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζιμ Ίνχοφ.

O Τζο Μπάιντεν προετοιμάζεται για την ανάληψη της προεδρίας και αφήνει στους υπόλοιπους θεσμούς να αποφασίσουν τι θα κάνουν με τον Τραμπ. Το σίγουρο είναι ότι οι δύο άντρες δεν θα συναντηθούν, καθώς ο Τραμπ θα έχει αφήσει το Λευκό Οίκο για τη Φλόριντα πριν από την ορκωμοσία.

Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή, Λένα Αργύρη, Παντελής Γκόνος, Δημήτρης Απόκης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος