Κάλεσμα επαγρύπνησης στην Ευρώπη από τον Π.Ο.Υ – Αύξηση των κρουσμάτων

Σε επαγρύπνηση εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων καλεί την Ευρώπη ο Π.Ο.Υ. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε στην Ευρώπη μετά από έξι εβδομάδες μείωσης κατά 9%, ανακοίνωσε σήμερα το περιφερειακό τμήμα Ευρώπης του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας.

Με βάση τα στοιχεία τερματίστηκε μια πολλά υποσχόμενη μείωση, συνολικής διάρκειας έξι εβδομάδων σε νέες περιπτώσεις, με πάνω από το ήμισυ των χωρών της περιοχής μας να βλέπει αυξανόμενο αριθμό νέων μολύνσεων.

Αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη αλλά και σε αρκετές χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπου τα ποσοστά ήταν ήδη υψηλά.

Τα υψηλά ποσοστά μετάδοσης και η ταχεία εξάπλωση παραλλαγών σε ολόκληρη την περιοχή, απαιτεί σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, αυξημένη επαγρύπνηση για παραλλαγές που αποτελούν απειλή αυξημένης μεταδοτικότητας ή σοβαρότητας, βελτιωμένο έλεγχο και απομόνωση περιπτώσεων, ανίχνευση και απομόνωση επαφών, καθώς και φροντίδα.

Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη εστίαση στην πρόληψη και τον έλεγχο άλλων ασθενειών, περισσότερη προσπάθεια για την εκ νέου προσέλκυση κοινοτήτων και την αντιμετώπιση της πανδημικής κόπωσης, καθώς και την εκτίμηση για ένα συνεκτικό, σταδιακό και τεκμηριωμένο άνοιγμα των κοινωνιών, εντός και μεταξύ των χωρών, όταν η επιδημιολογική εικόνα θα είναι καλύτερη και μια ταχεία διάθεση εμβολίων.

Η μετάλλαξη της Βρετανίας που είχε αρχικά προσδιοριστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναφερθεί σε 43 από 53 χώρες της περιοχής, η Νοτιοαφρικανική σε 26 και η βραζιλιάνικη σε 15.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης Δρ. Χανς Κλούγκε πρέπει « να κατασταλεί η εξάπλωση του ιού παντού, χρησιμοποιώντας αυτό που γνωρίζουμε ότι λειτουργεί», ενώ όσον αφορά τους εμβολιασμούς που θα χρειαστούν χρόνο σημείωσε πως συνολικά 45 χώρες έχουν ξεκινήσει εμβολιασμούς στην ευρωπαϊκή περιοχή και ήδη το 1,9% του πληθυσμού σε 40 χώρες και το 24,5% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας σε 20 χώρες, έχουν λάβει και τις δυο δόσεις του εμβολίου.

Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση – Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος