Κ. Υφαντής: Ο Ερντογάν ενδέχεται να εξωτερικεύσει μία σοβαρή εσωτερική πόλωση (audio)

Η Τουρκία θα επιδιώξει μία προσαρμογή της εξωτερικής της πολιτικής όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών σύμφωνα με τον κ. Κώστα Υφαντή Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Επισκέπτη Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης.

Μιλώντας στην εκπομπή “Αναμενόμενα και Μη” με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη ο κ. Υφαντής επεσήμανε ότι η Τουρκία έχει επιτύχει το μίνιμουμ των στόχων της τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ με τη συνδρομή των περιφερειακών δυνάμεων όπως το Ιράν επομένως σε αυτό που θα επικεντρωθεί είναι οι ενεργειακές εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και ευρύτερα στο Κυπριακό θέμα.

Ο κ. Υφαντής εκτιμά ότι αν δεν προκύψει νέος γύρος συνομιλιών στο Κυπριακό η τουρκική ηγεσία θα διατηρήσει την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ. Ως προς το Αιγαίο, ο κ. Υφαντής θεωρεί ότι βάσιμα προσδοκούμε από την πλευρά της Ελλάδας μία ένταση σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Ως προς την επέκταση της έντασης στη Μέση Ανατολή, ο κ. Υφαντής σημειώνει ότι ακόμα και αν η Τουρκία εμπλακεί αποτυχημένα στη συγκεκριμένη περιοχή δεν θα αλλάξει ριζικά τη στάση της στο Αιγαίο. Το μόνο αρνητικό σενάριο σύμφωνα με τον κ. Υφαντή είναι στην περίπτωση που ο Ερντογάν συνειδητοποιήσει ότι χάνει στις εκλογές, τότε υπάρχει περίπτωση να εξωτερικεύσει στο Αιγαίο την απόλυτη πόλωση που θα προκύψει στο εσωτερικό από θέματα ασφάλειας.

Επιπλέον, ο κ. Υφαντής ως προς την προεκλογική περίοδο εντοπίζει δύο σημαντικές διαφορές σε σχέση με τις προηγούμενες αναμετρήσεις συμπεριλαμβανομένου και του δημοψηφίσματος: το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν οριακό για τον Ερντογάν επομένως υπάρχει μία συσσωρευμένη δυσαρέσκεια και δεύτερον είναι η συσπείρωση της αντιπολίτευσης που εν μέρει οφείλεται και σε δικό του λάθος καθώς η συνταγματική μεταρρύθμιση με την παντοδυναμία στο πρόσωπο του Προέδρου οδήγησε την αντιπολίτευση να βρει ένα modus vivendi.

Τέλος ως προς τον προγραμματισμό του Τούρκου Προέδρου να απευθυνθεί στην τουρκική διασπορά από το Σεράγεβο ο κ. Υφαντής θεωρεί ότι η τουρκική πολιτική στα Βαλκάνια εντάσσεται στο πλαίσιο του επονομαζόμενου δόγματος Νταβούτογλου όπου η Τουρκία επιδιώκει να διαδραματίσει έναν ρόλο καθοδηγητή του μουσουλμανικού πληθυσμού στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή:Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος