Ισπανία: Επεισόδια στην Καταλονία για την σύλληψη του ράπερ Πάμπλο Χασέλ

Ανταπόκριση – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Στις καταλανικές πόλεις Γιέϊδα, Ζιρόνα και Βαρκελώνη επαναλήφθηκαν χθες βράδυ σκηνές και βίαια επεισόδια όπως εκείνα του Οκτωβρίου του 2019, μετά την ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έστελνε στην φυλακή τους Καταλανούς πολιτικούς που υποκίνησαν το παράνομο δημοψήφισμα του 2017 για την αυτοδιάθεση. Χιλιάδες διαδηλωτές, διαμαρτυρόμενοι για την σύλληψη και φυλάκιση του 32χρονου ράπερ Πάμπλο Χασέλ, συγκεντρώθηκαν το απόγευμα ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του.

Οι μαζικές πορείες, παρότι ειρηνικές στην πλειοψηφία τους, εντούτοις προς το τέλος της ημέρας ομάδες μασκοφόρων προκάλεσαν υλικές ζημιές και καταστροφές σε κάδους σκουπιδιών στήνοντας αυτοσχέδια οδοφράγματα. Ειδικότερα στην Γιέϊδα, στο πανεπιστήμιο της οποίας είχε συλληφθεί το ίδιο πρωί ο Καταλανός καλλιτέχνης, οι διαδηλωτές έκαψαν τρεις μοτοσικλέτες της αστυνομίας, ξήλωσαν πεζοδρόμια και πέταξαν αβγά στα γραφεία του Λαϊκού και του Σοσιαλιστικού κόμματος.

Υπολογίζεται ότι πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις σε τουλάχιστον 70 πόλεις και χωριά της ανατολικής Ισπανίας με αίτημα την απελευθέρωση του ράπερ.

Εντωμεταξύ ενώσεις συνταγματολόγων και νομικών ζητούν την άμεση αναθεώρηση του ποινικού κώδικα ειδικότερα στα άρθρα που αφορούν στην « ελευθερία της έκφρασης» – η οποία ναι μεν προστατεύεται από το ισπανικό Σύνταγμα – αλλά επείγει η αναθεώρησή του διαφορετικά οι δικαστές θα συνεχίζουν να εφαρμόζουν την υπάρχουσα νομοθεσία.

Στην καθιερωμένη συζήτηση σήμερα στην Βουλή για τον έλεγχο της κυβέρνησης, η αντιπρόεδρος Κάρμεν Κάλβο σε ερώτηση κομμάτων της αντιπολίτευσης για το θέμα, απάντησε πως η ελευθερία της έκφρασης προστατεύεται σαφώς από το Σύνταγμα και ότι η κυβέρνηση εργάζεται προς την άμεση αναθεώρηση του ποινικού κώδικα. Καταδίκασε όμως τα χθεσινά επεισόδια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος