Ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης υπό όρους για τον μακελάρη στο Κράιστσερτς

Δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας επέβαλε σήμερα την ποινή της ισόβιας κάθειρξης -χωρίς καμία δυνατότητα προσωρινής αποφυλάκισης υπό όρους- στον μακελάρη της πόλης Κράιστσερτς, ο οποίος στις 15 Μαρτίου του 2019 δολοφόνησε 51 ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ανοίγοντας πυρ στα τυφλά μέσα σε δύο ισλαμικά τεμένη την ώρα της προσευχής.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται μια τόσο βαριά ποινή στην ιστορία της χώρας. Η σφαγή ήταν η χειρότερη που έχει διαπραχθεί ποτέ στη Νέα Ζηλανδία. Η καταδίκη του Brenton Tarrant συνιστά και την πρώτη καταδίκη τρομοκρατικής ενέργειας στη χώρα.

Ο 29χρονος Αυστραλός ομολόγησε την ενοχή του σε όλες τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν, για 51 ανθρωποκτονίες από πρόθεση, 40 απόπειρες δολοφονίας από πρόθεση και διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας. Την ώρα της σφαγής στα δύο τεμένη της Κράιστσερτς, ο δράστης είχε απάνω του κάμερα και μετέδιδε ζωντανά τη στιγμή του μακελειού, μέσω της ιστοσελίδας του Facebook.

«Τα εγκλήματά σας είναι τόσο ειδεχθή, που ακόμα και αν μείνετε υπό κράτηση μέχρι να πεθάνετε, αυτό δεν θα είναι αρκετό σε σχέση με ό,τι απαιτείται για την τιμωρία (σας)», ανέφερε ο δικαστής Cameron Mander στο δικαστήριο της πόλης Κράιστσερτς.

Όταν πληροφορήθηκε την ισόβια καταδίκη του Brenton Tarrant, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern, ανέφερε: «Το τραύμα που άφησε πίσω της η 15η Μαρτίου δεν θεραπεύεται εύκολα, αλλά σήμερα ελπίζω να είναι η τελευταία μέρα που ακούμε ή προφέρουμε το όνομα του τρομοκράτη». «Αυτό που του αξίζει είναι μια ζωή πλήρους και απόλυτης σιωπής», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως μετά τις δολοφονίες του Tarrant, η Νέα Ζηλανδία επέβαλε αυστηρότερους νόμους για τη χρήση όπλων στη χώρα.


Πηγές: BBC/Reuters

Φωτογραφία: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος