Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα: Οι ΗΠΑ επαινούν τις προσπάθειες της ΕΕ για την προώθηση των συνομιλιών

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι εκτιμά τις προσπάθειες της ΕΕ για την προώθηση των συνομιλιών προκειμένου να αποκατασταθεί η συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ωστόσο δήλωσε πως ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία και δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί – παρά την αισιοδοξία στην ΕΕ μετά την αποστολή του διαπραγματευτή της στην Τεχεράνη.

«Σε αυτό το σημείο μια συμφωνία δεν είναι καθόλου βέβαιη. Το Ιράν πρέπει να αποφασίσει εάν επιμένει σε εξωγενείς όρους και αν θέλει να συνάψει γρήγορα μια συμφωνία, η οποία πιστεύουμε ότι θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα όλων των πλευρών. Εμείς και οι εταίροι μας είμαστε έτοιμοι, ήδη εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα. Τώρα εξαρτάται από το Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εκτίμησε σήμερα ότι η «πολύ θετική» επίσκεψη αυτή την εβδομάδα στην Τεχεράνη του απεσταλμένου του Ενρίκε Μόρα επέτρεψε την επανάληψη των διαπραγματεύσεων που βρίσκονταν σε «νεκρό σημείο».

«Ευχαριστούμε, όπως πάντα», τον Ενρίκε Μόρα «και την ομάδα του για τις προσπάθειές τους και ανυπομονούμε να έχουμε πιο ενδελεχείς συνομιλίες μαζί τους», δήλωσε ο Αμερικανός εκπρόσωπος. «Τούτου λεχθέντος, σε αυτό το στάδιο μια συμφωνία απέχει πολύ από το να επιτευχθεί», πρόσθεσε ο Πράις.

ΗΠΑ και Ιράν, δύο χώρες εχθροί, χωρίς διπλωματικές σχέσεις τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια, ρίχνουν η μια την ευθύνη στην άλλη για το μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων εδώ και εβδομάδες.

«Ένα ικανοποιητικό και αξιόπιστο αποτέλεσμα είναι στο χέρι μας εάν οι ΗΠΑ λάβουν την απόφασή τους και τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», σχολίασε στο Twitter ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος