Ιράκ: Τελεσίγραφο στους πεσμεργκά να αποσυρθούν από το Κιρκούκ

“Θα υπερασπιστούμε μέχρις εσχάτων την καρδιά του ιρακινού Κουρδιστάν”, προειδοποιούν οι αρχές του Κιρκούκ υποστηρίζοντας ότι οι ιρακινές δυνάμεις έχουν δώσει τελεσίγραφο μέχρι το βράδυ στους Κούρδους μαχητές να αποσυρθούν στις θέσεις που κατείχαν πριν από το 2014.Εκμεταλλευόμενες το χάος που προκάλεσε η προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, οι Κούρδοι προελαύνουν, ενώ συναντούν αντίσταση και από Τουρκομάνους μαχητές, κοντά στις πετρελαιοπηγές του Μπάι Χασάν.

«Αν ο στρατός προχωρήσει, θα πολεμήσουμε», προειδοποιεί ο Κούρδος διοικητής Τζάφαρ Σέιχ Μουστάφα.

Ο Ιρακινός πρόεδρος Φούαντ Μάσουμ,  μετέβη στη Σουλεϊμανίγε του Ιρακινού Κουρδιστάν, ενώ νωρίτερα οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν θέσεις των πεσμεργκά στο νότιο τμήμα της επαρχίας Κιρκούκ, την οποία διεκδικούν τόσο η Βαγδάτη όσο και η Αρμπίλ.

Το Ιρακινό Κουρδιστάν βρίσκεται σε ανοικτή ρήξη με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ μετά το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία του.

Η Αρμπίλ ανησυχεί ότι ο ιρακινός στρατός, που δεν έχει παρά έναν θύλακα του ΙΚ να ανακαταλάβει στο δυτικό Ιράκ, θα στρέψει τα όπλα του εναντίον των πεσμεργκά για  να «καταλάβει τις πετρελαιοπηγές, ένα αεροδρόμιο και μια στρατιωτική βάση» του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Την Πέμπτη ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι είχε διαβεβαιώσει ότι δεν επιθυμεί « πόλεμο εναντίον των Κούρδων συμπολιτών», όμως από τις αρχές της εβδομάδας η Βαγδάτη έχει σκληρύνει τους τόνους και έχει εντείνει τις οικονομικές και νομικές κυρώσεις εις βάρος του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Στο Κιρκούκ οι κάτοικοι έκαναν ουρές στα βενζινάδικα, ενώ στις συνοικίες όπου ζουν κυρίως Κούρδοι οι πολίτες είχαν βγει στους δρόμους κρατώντας όπλα.

Η κεντρική κυβέρνηση είχε υπό τον έλεγχό τους τις πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ έως το 2008, όταν οι Κούρδοι κατέλαβαν αυτή στη Χορμάλα. Και το 2014 κατέλαβαν αυτές της Χαβάνα και της Μπάι Χάσαν.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος